Hlavní obsah

Foldyna nakonec nerezignuje

Právo, kab

Týdenní rozhodování ohledně své budoucnosti ve vedení ČSSD ukončil místopředseda strany Jaroslav Foldyna v pondělí na jednání ústecké sociální demokracie. Stranické funkce si nakonec ponechá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Hradci Králové pokračoval 7. dubna 2018 40. sjezd ČSSD. Na programu byla volba místopředsedů strany. Na snímku Jaroslav Foldyna.

Článek

Foldyna se tak rozhodl po diskuzi s ústeckými spolustraníky, kteří se za něj prý „jednoznačně postavili”.

„Ale já budu kontroverzní k celé řadě věcí, které soc. dem. dělá. Já jsem přesvědčený, že část exekucí musí dělat stát a část soukromí exekutoři. I v zahraniční politice tvrdím, že musíme být suverénní a postupovat jako suverénní stát. Takže jsem řekl, jestli jim toto nebude vadit. Byla to velmi tvrdá, pro mě těžká debata," řekl Právu Foldyna.

Poprvé Foldyna oznámil svou rezignaci předminulý týden v neděli po vyhlášení výsledků komunálních voleb. V nich byl trojkou kandidátky ČSSD v Děčíně, strana však získala mandát pouze pro jednoho zastupitele. Záměr odejít z vedení ČSSD zkritizovala hlava státu Miloš Zeman, který to označil za zbabělost. [celá zpráva] Foldyna si to posléze minulé pondělí rozmyslel.

Neuplynul však ani týden a o rezignaci začal hovořit znovu. Předseda ČSSD Jan Hamáček Foldynu totiž v přímém přenosu ČT zkritizoval za jeho „promaďarské“ názory, které jsou v rozporu s hodnotami ČSSD, jež hájí uvnitř Evropské unie.

Reagoval tak na slova Foldyny, které pronesl po komunálních volbách, že za debakl strany může například její postoj k Maďarsku. Foldynovi se nelíbilo, že strana nepodpořila vládu maďarského premiéra Viktora Orbána, kterého za porušování hodnot EU kritizoval Brusel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám