Hlavní obsah

Flora zve na květy pozdního léta

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová
OLOMOUC

Na olomouckém výstavišti byla ve čtvrtek zahájena letní etapa největší květinové přehlídky v ČR - mezinárodní zahradnická výstava Flora. Své výpěstky na ní vystavují na ploše bezmála 1600 metrů čtverečních 2 104 vystavovatelé z ČR, Polska a Slovenska.

Článek

Tradičně akci dominují květiny pozdního léta jako jsou růže, mečíky, jiřinky, fuchsie, lilie či gladioly. Nechybí však ani další sortiment zahradnického průmyslu. Návštěvníci mohou spatřit i přehlídku trav a travin. Mottem veletrhu je heslo "Léto budiž pochváleno". "Snažíme se představit pestrost a bohatost květů pozdního léta," řekl k tomu Josef Roušar z Výstaviště Flora.

V hlavním pavilónu A čekají na návštěvníky zejména expozice Českého svazu zahrádkářů a představují se tu také členové Svazu školkařů ČR. Zajímavostí jsou zde mj. koňské kočáry s květinovým aranžmá.

Novinkou přehlídka trav

Novinkou veletrhu je speciální přehlídka trav a travin v pavilónu H. "Chceme jejím prostřednictvím představit velkou rozmanitost této jen zdánlivě méně atraktivní části flory," poznamenal Roušar. "Trávy jsou často neprávem opomíjenou součástí flory. Pozvali jsme proto jejich pěstitele a předpokládáme, že návštěvníci od nich získají i řadu informací," dodal ředitel Výstaviště Flora Zdeněk Štefka.

Zajímavostí je i expozice léčivých bylin a kořenových rostlin. V exteriérech Smetanových sadů mohou návštěvníci obdivovat mj. oranžové aksamitníky (afrikány), červenou šalvěj, jiřinky, slaměnky či červené a oranžové dosny, rostliny s nápadnými listy a překrásnými květy, které vypadají jako kříženec mečíků a banánové rostliny. "Celkem bylo v exteriérech vysázeno zhruba 30 tisíc kusů květin," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Bohatý je i letos zábavný a doprovodný program Flory, v jehož rámci se uskuteční mj. přehlídka Country Folk a vystoupení dechových i jiných kapel. Návštěvníci mohou zhlédnout ukázky aranžování květin či se zúčastnit různých soutěží. Několik jich bylo připraveno i pro vystavovatele.

Nejprestižnější cenu Novitas Olomucensis, která je udělována výrazné novince z oboru okrasného zahradnictví, získala Dagmar Rajnochová z Lednice za první původní českou odrůdu vytrvalých okrasných trav Deschampsia caespitosa Palava. Jedná se vytrvalou okrasnou trávu se sytě zelenými listy.

Do Smetanových sadů jen se vstupenkou

Po dobu konání Flory je jedna z expozic instalována i na zámku v Náměšti na Hané na Olomoucku. Nese název Květiny pro zámeckou paní a dekorativní květinové vazby pro ni připravily týmy ze Střední zahradnické školy v Rajhradě a členů Svazu květinářů a floristů. Souběžně s Florou se na olomouckém výstavišti konají i letní zahradnické trhy, na které se přihlásilo 188 prodejců. Potrvají stejně jako Flora do neděle.

Vstup do Smetanových sadů v Olomouci je po dobu veletrhu možný jen s platnou vstupenkou. Ta vyjde na 70 korun, studenty, důchodce a vojáky na 50 korun a děti od šesti do patnácti let 20 korun. Návštěvníci mohou zdarma zavítat do sbírkových skleníků, botanické zahrady a rozária výstaviště. Výstaviště bude otevřeno denně od 9 do 18 hodin, v pátek a v sobotu až do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám