Hlavní obsah

Fischer vylíčil, jak vypadá půlnoční telefonát s americkým prezidentem

– Praha
Novinky, jas

Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci, na které oficiálně oznámil, že Spojené státy ustoupily od záměru vybudovat v Česku a Polsku prvky protiraketové obrany, přiblížil, jak probíhal noční rozhovor s prezidentem Barackem Obamou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer s ministrem zahraničí Janem Kohoutem.

Článek

"Je připraven přes ambasády, americkou zde a naši ve Washingtonu," uvedl s úsměvem premiér, kterého dotaz na popis telefonátu s jedním z nejmocnějších mužů planety zjevně pobavil. Podle něj bylo především potřeba sladit, aby byl na telefonát připraven a byl takříkajíc "u sebe".

"Pak už se jen předá číslo na mobil," dodal Fischer s tím, že rozhovor probíhal samozřejmě v angličtině. Premiér uvedl, že o důvodech rozhodnutí jej americká hlava státu informovala v telefonátu pouze v obecné rovině s tím, že detaily sdělí delegace, která do ČR míří z Polska.

"Prezident Obama mi volal v 0:21 našeho času," uzavřel předseda vlády popis telefonátu, na jehož základě bylo oznámeno, že USA nevybudují v České republice radarovou základnu, která měla být součástí protiraketového systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy

Spojené státy ustoupí od projektu rozšířit svůj systém protiraketové obrany do střední Evropy. Součástí rozšíření měl být radar XBR v Brdech a sila...

Výběr článků

Načítám