Hlavní obsah

Fischer se Zemanem zůstávají favority, Schwarzenberg je s odstupem třetí

Praha

Bývalí premiérové Jan Fischer a Miloš Zeman zůstávají favority pro první kolo prezidentské volby, která se uskuteční v lednu. Prvního z nich by podle průzkumu agentury Median volilo 35,5 procenta lidí, druhého 21,5 procenta voličů. Další prezidentští kandidáti by skončili s velkým odstupem za nimi.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průzkum popularity kandidátů na prezidenta podle MEDIAN

Článek

Třetí místo by obsadil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, pro nějž by hlasovalo devět procent lidí, čtvrtý Jiří Dienstbier na něj ztrácí dva procentní body. Následoval by kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, kterého by na Hradě rádo vidělo šest procent lidí, a ekonom a někdejší ministr Vladimír Dlouhý, kterého podporuje pět procent Čechů.

Schwarzenberg, Dienstbier a Sobotka si v průzkumu mírně polepšili. Podle agentury jim pomohlo definitivní odstoupení ekonoma Jana Švejnara z prezidentského klání a nynější kampaň před senátními a krajskými volbami.

Jan Fischer vede i v žebříčku přijatelnosti pro voliče. Fischer je přijatelným kandidátem pro 53 procent lidí, třetina lidí zařadila mezi tři nejpřijatelnější kandidáty Zemana, a 14,5 procenta občanů Dienstbiera. Jen o něco hůře dopadl Dlouhý, o jehož volbě by uvažovalo 14 procent lidí. Schwarzenberga uvedlo 13 procent a Sobotku deset procent dotázaných.

Účast ve volbách v průzkumu avizovalo 67,5 procenta lidí. Ostatní uvedli, že k volbám nepůjdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám