Hlavní obsah

Fischer: Privatizaci ČSA nelze zastavit

Aktualizováno

Premiér Jan Fischer ve středu před jednáním o nadcházejícím mandátu své vlády ujistil poslance, že kabinet nebude zahajovat nové privatizace ani zadávat nové velké zakázky. Privatizaci Českých aerolinií (ČSA) však podle něj nelze odkládat, stejně jako superzakázku na likvidaci ekologických škod. Prodej Letiště Ruzyně však kabinet zastaví.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer ve Sněmovně

Článek

Fischer seznámil poslance s hlavními principy dalšího fungování své úřednické vlády, která by měla zemi vést do termínu řádných voleb na jaře. Sněmovna zahájila jednání o budoucím působení Fischerova kabinetu, o důvěře ale zákonodárci hlasovat nebudou. Lídři stran se již shodli, že nemají pro situaci náhradní řešení. 

V rámci jednoho z jedenácti stěžejních programových bodů Fischerovy vlády premiér prohlásil, že nemůže odkládat rozhodnutí o privatizaci ČSA a o zakázce na likvidaci ekologických škod. U zakázky je ve hře na sto miliard korun.

Ministerský předseda slíbil, že si jeho kabinet nechá v těchto ohledech zpracovat nové analýzy, a zdůraznil, že vláda nehodlá prodávat ČSA za každou cenu. Aerolinie mají jediného zájemce, konsorcium Unimex - Travel Service, které nabídlo jednu miliardu, což je podle odborníků silně pod cenou.

Ve Sněmovně se snesla kritika na "Luftjardu" Tvrdíka

Nad kritickou situací ČSA se ve Sněmovně následně rozproudila debata, kterou otevřel šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž obviňoval minulou vládu Mirka Topolánka (ODS).

Na to zareagoval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Připomněl způsob, jakým vedl ČSA současný volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. Kalousek přitom Tvrdíka otituloval výrazem "Luftjarda“. Místopředseda ODS Petr Nečas prohlásil, že Tvrdík ČSA pohřbil a měl by vrátit odměny, které dostával, když leteckého přepravce vedl.

Také šéf komunistů Vojtěch Filip pak uvedl, že je šťastný, že už Tvrdík ČSA nevede. 

Premiér pochválil dosavadní práci své vlády

Fischer především vyzdvihl, že se jeho vládě podařilo důstojně dokončit předsednictví radě EU a připravit rozpočet pro rok 2010 včetně změn mandatorních výdajů ve vládním úsporném balíčku, který nakonec Sněmovna podpořila. Všechny programové body jsou podle Fischera splněny, pouze v případě zlepšení čerpání z fondů EU zůstává podle něj vláda dlužna.

V zásadních principech chce Fischer navázat na své předchozí programové prohlášení.

Programové prohlášení pokračující Fischerovy vlády
1) Kontinuita - Vláda bude nadále úřednická, sestavena z nestranných úředníků. „Kvůli tomu jsem ani nepřistoupil k obměně kabinetu,“ řekl Fischer.
2) Komunikace - Fischer pokládá za obzvláště důležitý bod spolupráce s jednotlivými poslaneckými kluby, výbory a zástupci veřejnosti.
3) Proevropské směřování - Klíčové bude pro vládu dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy podle plánu EU do konce roku. Kabinet také bude volit nového eurokomisaře. Pokud nedostane podporu žádný z kandidátů politických stran, navrhne vládě Fischer svého kandidáta.
4) Klíčové resorty bez systémových změn - Vláda nebude dělat hluboké systémové změny v klíčových resortech. Prioritou je pokračovat v projektu e-governmentu, bourat byrokratické překážky a připravit půdu pro vládu, která vzejde z jarních voleb.
5) Kompromisní novely - Vláda bude navrhovat zákony, které mají šanci uspět a být projednány. Novely budou projednány s poslaneckými kluby. Revizí projdou i návrhy z předchozích období.
6) Boj s důsledky ekonomické krize - Vláda bude připravovat tzv. „exit strategy“, tedy podmínky, aby byla země schopna vyjít z krize. Podporovat by měla podnikatelský sektor. Fischer se postará, aby vláda nepodléhala žádné politicko - ekonomické doktríně. Dbát bude i na zachování zdravého životního prostředí.
7) Neotvírat nové privatizace - Vláda pozastaví privatizaci pražského letiště. Rozhodnutí o zakázce na likvidaci ekologických škod ale podle Fischera nelze, stejně tak ani privatizace ČSA. Vláda situaci bude analyzovat, prodávat nebude za každou cenu.
8) Čerpání z evropských fondu - „Tady jsme nejvíce dlužni,“ připustil Fischer. Problém je podle něj „skutečně velký“ a odpovědnost za něj nese předchozí vláda Mirka Topolánka (ODS).
9) Energetická koncepce - Vláda projedná aktuální energetickou koncepci státu, prioritou je nové energetické projekty nebrzdit ale urychlit.
10) Boj proti korupci a extremismu - Plnou Fischovu podporu budou mít ministři, kteří budou odolávat tlakům zájmových skupin. Vláda bude tvrdě postupovat vůči veškerým projevům extremismu především s rasistickým nebo nacistickým podtextem.
11) Reforma školství a financování vědy - Fischer chce udržet konkurenceschopnost české vědy ve světě financováním výzkumu, který bude schopen efektivně podpořit ekonomiku v konkurenčním prostředí. „Peníze nebudou dostávat automaticky historické instituce,“ řekl Fischer.

Reklama

Výběr článků

Načítám