Hlavní obsah

Fischer používáním volebního účtu zřejmě porušil zákon

Nastupující ministr financí Jan Fischer patrně porušil zákon, když ještě nyní hradí prostřednictvím transparentního účtu pro prezidentskou volbu dlužné částky za svou kampaň. Žádný postih mu ale v podstatě nehrozí. Předseda senátního mandátového a imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS) v úterý řekl, že Fischer nebude jediným, kdo se tohoto prohřešku dopustil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer.

Článek

Na Fischerův volební účet dorazilo za posledních šest dní přes 5,3 miliónu korun. Měl by tak nyní mít dostatek peněz, aby závazky z kampaně vyrovnal.

„Je to porušení zákona, s tímto účtem už se dávno nemá nakládat. Ale samozřejmě pan Fischer nebyl jediný, kdo toto ustanovení zákona o volbě prezidenta porušil,“ řekl Oberfalzer, podle kterého by mohl mít stejný problém také vítěz volby prezident Miloš Zeman a možná i někteří další kandidáti.

Napadnout dodržování pravidel financování kampaně mohli podle Oberfalzera jen ostatní kandidáti. „Ale tam byla lhůta, která již dávno vypršela. Z právního hlediska už nyní žádný postih není možný,“ podotkl předseda výboru, který má kontrolovat účetnictví kampaní prezidentských kandidátů, na což si najal auditora.

Výsledky prověrky výbor zveřejní na internetu, o těchto prohřešcích v nich patrně bude zmínka. „Naše závěry budou mít čistě morálně-etický charakter,“ uvedl Oberfalzer.

Nedokonalý zákon

Zákon zapovídá kandidátům nakládat s prostředky na účtu po dobu 120 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Po jejich uplynutí mají 30 dnů na převedení nevyužitých peněz na humanitární účely. Potom lze volební účet zrušit. Zákon ale také stanoví, že kandidáti mohou financovat kampaň jen jeho prostřednictvím.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátoři ODS (zleva) Petr Pakosta, Jiří Pospíšil a Jiří Oberfalzer

Norma podle Oberlafzera nepředpokládá to, že by kandidát mohl financovat kampaň po jejím skončení, tedy vést ji na dluh. Počítá podle něho s tím, že kandidát peníze shromáždí a bude vést propagaci, na kterou má. Tím se prý někteří prezidentští uchazeči mohli dostat do problému; Fischer tak, že ho po neúspěchu v prvním kole opustili někteří sponzoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám