Hlavní obsah

Fischer obvinil podporovatele Schwarzenberga, že na něj činili nátlak

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Kampaň před závěrečným hlasováním o budoucí hlavě státu nabírá obrátky. Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer ve čtvrtek večer v blogu na svých webových stránkách obvinil podporovatele Karla Schwarzenberga, že na něj vytvářeli před druhým kolem přímé volby nátlak, aby vyslovil podporu jejich favoritovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer se svým volebním štábem

Článek

„Za svou prohrou vidím vlastní chyby pramenící z jisté naivity a sázky na věcnou a transparentní kampaň. Nicméně jsem se z ní poučil. Proto jsem před 2. kolem odmítl vyjádřit podporu Karlu Schwarzenbergovi, ačkoli na mě jeho podporovatelé vyvinuli značný tlak. Nehodlám ovšem hazardovat se svým dobrým jménem. Nehodlám mást své voliče a vytvářet dojem, že Nečasův vicepremiér a Kalouskův stranický šéf může reprezentovat změnu,“ napsal Fischer v blogu.

Doplnil, že ze Schwarzenbergových reakcí vyrozuměl, že bylo s jeho podporou automaticky počítáno. „Zřejmě podlehl vlastní antikampani postavené na axiomu, že nemám názor. Jinak si nedovedu vysvětlit, jak mohl předpokládat, že popřu vše, s čím jsem do prezidentské volby šel a podpořím někoho, kdo je do velké míry spoluodpovědný za dnešní politický marasmus. Kdo nebyl ochoten ani po kontroverzní amnestii odejít z vlády a ještě se v závěru kampaně dopustil škodlivých výroků na adresu prezidenta Beneše,“ zaútočil Fischer.

V blogu též neúspěšný prezidentský kandidát Schwarzenberga obvinil, že proti němu vedl před prvním kolem podpásovou kampaň. Fischer ve čtvrtek v exkluzivním rozhovoru pro Novinky uvedl, že nepodpoří Schwarzenberga, svým voličům ale žádné doporučení nedal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám