Hlavní obsah

Fischer: důchody se od ledna zřejmě nezvýší

Právo, Hana Škodová, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednová valorizace všech důchodů o dvě procenta, tedy zhruba o dvě stě korun měsíčně, kterou navrhuje ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, je zatím krajně nejistá. Nemá totiž podporu ekonomických ministrů ani samotného premiéra Jana Fischera.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání vlády.

Článek

„Bude o to boj. Ekonomičtí ministři se k tomu zatím staví negativně,“ říká premiér v rozhovoru pro Právo. Z něho plyne, že ani on sám není myšlence přidat důchodcům nakloněn.

„Žiji na zemi, vím, jak žijí důchodci. Jenže současně platí, že mají garantovanou výši důchodů a ceny na trhu v současnosti nerostou. Není dobré vytvářet mýtus, že tato skupina je krizí tvrdě zasažena. Jsou jiné skupiny, kde jsou dopady vážné – rodiny s dětmi, rodiny, kde oba dospělí ztratí práci,“ tvrdí v rozhovoru premiér. Šimerkův záměr zvednout příští rok penze o dvě procenta by podle něj přišel státní rozpočet na téměř sedm miliard korun.

Premiér ale na druhé straně uznává, že důchodci nejsou v lehké situaci: „Jsem si vědom, že diference mezi důchodem a mzdou je velmi výrazná. Teď se ale musíme bavit o dopadech krize na všechny složky obyvatel a řešit ty nejpalčivější právě ze sociálních důvodů,“ zdůrazňuje.

Důvodem, proč vznikla diskuse, zda zvýšit, nebo nezvýšit od ledna 2010 penze, je fakt, že nebude splněna zákonná valorizační podmínka, která má vazbu na vývoj inflace a reálných mezd. Záleží tedy jen na vládě, zda o valorizaci rozhodne, či nikoli.

Lepší prý zmrazit než později snížit

Proti zvýšení důchodů se vzhledem k situaci rozpočtu na příští rok tvrdě staví zejména ministr financí Eduard Janota. „Dle mého názoru je lepší zmrazit důchody nyní, než aby je příští ministr financí musel za dva roky razantně snižovat. Mému nástupci bych potom rozhodně nezáviděl,“ uvedl tento týden ve svém komentáři v Právu Janota.

O valorizaci důchodů musí rozhodnout ještě stávající vláda Jana Fischera, a to do konce září. O tom, zda důchody zvýšit, nebo ne, se bude v neděli zabývat i Národní ekonomická rada vlády.

Důchody musí vláda v pravidelném lednovém termínu zvýšit tehdy, pokud růst cen (nyní srpen 2008 až červenec 2009) a třetina růstu reálných mezd (tentokrát za rok 2008) v součtu dosáhne dvou procent.

Podle ministerstva práce ale tento součet dosáhl jen 0,9 procenta. Vláda tedy není zákonem vázána penze zvýšit. Pokud by to přesto chtěla udělat, musí být nárůst minimálně dvouprocentní.

Důchody byly v posledních dvaceti letech v lednu valorizovány každoročně. „Jedinou výjimkou byl rok 2002,“ řekl Právu tiskový mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařeka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám