Hlavní obsah

Firma, která vydělává na Opencard, odkryla majitele. K průhlednosti to nepovede

Právo, Kateřina Severová
Praha

Opencard se zatím pořád nedaří získat důvěru Pražanů. Přitom úsilí hlavního města, aby se projekt zbavil nelichotivých přídomků, které si vysloužil, nebere konce. Všechny kroky jsou ale zatím jen na efekt, nic neřeší. Tím posledním je snaha společnosti Haguess, která městu Opencard dodává. Zažádala si totiž o zaknihování svých akcií. Podle vyjádření právníků je to ale jen další šance k čachrům.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Firma, která na kartě Pražana vydělala už 300 miliónů korun, je akciovou společností s akciemi na majitele. To umožňuje jejich vlastníkům zůstat v anonymitě. Poté, co to magistrát za smlouvu s tajemnou Haguess schytal, vyzval firmu k odkrytí majitele. Ta to udělala, podle vyjádření samotné společnosti je jím předseda dozorčí rady firmy  Jaroslav Turek.

Haguess také požádala o zaknihování svých akcií. To by mělo vnést víc světla do struktury společnosti. K odhalení původních vlastníků akcií to ale stejně nepovede.

Mohli si předávat akcie, jak chtěli, aniž by o tom byl nějaký záznam.
advokátka

"Než firma požádá o zaknihování, tak se vlastnictví akcií může změnit. Před žádostí mohli narovnat vztahy tak, aby nebyla akcionářem žádná osoba, kterou by za akcionáře nechtěli,“ řekla Právu pražská advokátka Marie Beránková. K nekontrolovatelným změnám majitelů akcií nahrává společnosti i fakt, že nelze podle slov Beránkové dohledat, kdo byl dříve akcionářem. "Mohli si předávat akcie, jak chtěli, aniž by o tom byl nějaký záznam,“ dodala advokátka.

Firma Haguess uvedla, že nelze přesně uvést, kdy k zaknihování dojde. "Je to několikatýdenní proces,“ sdělil Petr Lemoch, mluvčí společnosti.

Projekt Opencard stál podle výsledku auditu hlavní město už téměř 900 miliónů korun, příjmy z karty jsou však nulové. Projekt už zkoumaly tři audity a od minulého týdne se jím zabývá také policie. Kvůli Opencard přišel o místo zatím jen šéf odboru informatiky Václav Kraus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám