Hlavní obsah

Finanční úřad se najednou vzdal členství ve věřitelském výboru v H-Systemu. Chyba, míní Babiš

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Finanční úřad Praha-západ se ve čtvrtek po dvaceti letech nečekaně vzdal svého členství ve věřitelském výboru ve zkrachovalé firmě H-System. Právu to potvrdil mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Petr Habáň i konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport. Toho postup finančního úřadu nemile překvapil. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil rozhodnutí za nepochopitelnou chybu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Domy v Horoměřicích, které si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí

Článek

„Dnešní poštou došel dopis, kterým se Finanční úřad Praha-západ po dvaceti letech vzdává své pozice ve věřitelském výboru. Co se týká důvodů, nenapsali ani slovo,“ řekl ve čtvrtek Právu Monsport.

Doplnil, že se finanční úřad sice vzdává funkce ve výboru, a tedy svého hlasovacího práva, ale pohledávku vůči H-Systemu prý nadále uplatňuje. Podle konkurzního správce se pohybuje v řádech jednotek miliónů korun.

Mluvčí GFŘ Habáň doplnil, že během čtvrtečního odpoledne k tomu úřad vydá vyjádření, krok ale potvrdil.

Babiš: Je to chyba

Premiér Babiš s takovým postupem nesouhlasí. „Je to chyba. I když neznám důvod, je to divné rozhodnutí. Právě naopak tam měl zástupce státu zůstat a měl příslušné státní instituce informovat, co se tam dělo za konkurzu,” sdělil Novinkám Babiš.

„Nechám to ministryní (Alenou) Schillerovou prošetřit a jsem zvědav na důvod. Tento krok považuji za velice zvláštní a nepochopitelný,” dodal premiér.

Výbor chce prý opustit i ČSSZ

Podle Monsportových informací ale současně proběhly i telefonáty a e-maily ze strany druhého ze zástupců státu ve věřitelském výboru, kterým je Česká správa sociálního zabezpečení, respektive její pražská pobočka.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Monsport

„Ti to ještě neřekli, ale z proběhlé komunikace je zřejmé, že z jejich strany v nejbližší době dojde ke stejnému kroku (jako u finančního úřadu, pozn. red.). Rozum zůstává stát, když jen tři dny poté, co došlo k nějaké shodě ohledně plánovaného výběru znaleckého ústavu k určení hodnoty pozemků a domů v Horoměřicích, tak stát stahuje své zástupce a činí věřitelský výbor početně oslaben,“ nechápe Monsport.

Vzdávají se kontrolní funkce, tvrdí Monsport

Místo aby se prý stát přičinil po dvaceti letech k uzavření problémů ohledně vypořádání věřitelů firmy H-System, tak podle správce dělá zcela opačné kroky a vzdává se své kontrolní funkce.

Věřitelský výbor měl dosud celkem pět členů. Předsedá mu právník Petr Pavel, který zároveň zastupuje největšího věřitele vůči H-Systemu, společnost Gomanold.

Ta z celkových dvou miliard pohledávek vůči H-Systemu drží 1,077 miliardy korun.

Dále byly ve výboru zmíněný finanční úřad a Pražská správa sociálního zabezpečení, firma Sweco Hydroprojekt a Jitka Drunecká. Tito věřitelé v součtu disponují více než 50 procenty hlasů všech věřitelů.

Věřitelský výbor jako důležitý orgán schvaluje veškeré kroky a dohody mezi těmi, kteří mají pohledávky vůči H-Systemu, a konkurzním správcem, poté stejný krok musí učinit ještě konkurzní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám