Hlavní obsah

Finanční správa zeštíhlí, Schillerová plánuje propustit stovky úředníků

Počet úředníků finanční správy by měl klesnout o tři procenta. To znamená zrušení zhruba 500 míst. Počítá s tím plán ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), o jejímž záměru informoval v úterý server iRozhlas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Finanční správa nyní zaměstnává kolem 15 500 úředníků, jejichž počty v posledních letech opakovaně rostly mimo jiné kvůli zavádění kontrolního hlášení či elektronické evidence tržeb.

Schillerová původně zvažovala, že by se stavy úředníků finanční správy snížily o desetinu. Nakonec bylo zvoleno kompromisní řešení. Avizovaná redukce počtu zaměstnanců by měla vrátit jejich stavy na úroveň roku 2014. Státní rozpočet by měl ročně ušetřit zhruba 330 milionů.

„Navrhované snížení počtu systemizovaných míst je považováno za mezní, ale zároveň i za racionální a vyvážené,“ citoval server mluvčího finanční správy Lukáše Heřtuse.

Nejvyšší kontrolní úřad před časem konstatoval, že náklady na výběr daní od roku 2014 vzrostly zhruba o 3,5 miliardy, na čemž se nemalou měrou podílely i rostoucí mzdové náklady.

Opozice podle serveru sice vítá snižování počtu úředníků, poukazuje však na přetrvávající přebujelost byrokracie, pomalou digitalizaci a nekoncepčnost celého kroku. Klade si rovněž otázku, zda budou zrušena neobsazená místa nebo dojde ke skutečnému propouštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám