Hlavní obsah

Finanční analytický útvar podal trestní oznámení na Mezinárodní dětský kříž

Finanční analytický útvar (FAÚ) podal trestní oznámení kvůli podezření, že humanitární organizace Mezinárodní dětský kříž nelegálně nakládala s přijatými finančními dary. Informoval o tom v úterý server Aktuálně.cz. Soud navíc organizaci už potřetí vyzval k doložení základních údajů do veřejného rejstříku, jinak jí hrozí zrušení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Finančního analytického útvaru Ministerstva financí Libor Kazda

Článek

Média už v minulosti uváděla, že řada informací, které o sobě Mezinárodní dětský kříž a jeho ředitelka Taťjana Horáková šíří, působí pochybným dojmem a není možné je ověřit. Organizace se do povědomí veřejnosti dostala loni poté, co se zastala premiéra Andreje Babiše (ANO) ve sporu o syrské sirotky.

„Finanční prostředky, které byly na podporu této organizace darovány tuzemskými i zahraničními subjekty, skončily na účtech dalších osob. FAÚ podal trestní oznámení,” uvádí výroční zpráva útvaru za rok 2018.

Miliony od Vatikánu

Deník N koncem dubna upozornil, že organizace například v roce 2015 přesvědčila prostřednictvím Plzeňského biskupství Vatikán, aby pro ni uvolnil zhruba 2,5 milionu korun na stavbu chirurgické kliniky pro dětské oběti válek v Zahořanech u Bystřice na Benešovsku. Žádná klinika tam ale nevznikla.

Z textu výroční zprávy není jasné, na jaký trestný čin má FAÚ podezření a ani na koho trestní oznámení podal. „K případům z důvodu zákonné povinnosti mlčenlivosti nemůže FAÚ sdělovat konkrétní informace,” řekl Aktuálně.cz ředitel útvaru Libor Kazda.

„Pomáhá raněným a opuštěným dětem v oblastech zasažených válkami, zajišťuje činnost mezinárodního týmu lékařů a přísun humanitární pomoci, jednala i s nejhoršími světovými diktátory o propuštění rukojmích. Toto je neúplný výčet činností jedné neziskové organizace, která již několik let o svých akcích informuje mezinárodní média. Prezidentkou této organizace je neznámá lékařka nezjištěné státní příslušnosti,” píše FAÚ v dokumentu. Podle útvaru navíc odborná veřejnost ani jiné humanitární mezinárodní organizace nemají informace o činnosti Mezinárodního dětského kříže.

Organizaci nikdo nezná

„Mezinárodní dětský kříž se na poli humanitární pomoci prezentuje coby zavedený, aktivní a respektovaný, ukázalo se však, že nikdo z oboru ho nezná. Stejně tak je nemožné zastihnout kohokoli ze spolku na jeho uváděném sídle v ulici Politických vězňů, kde budovu vlastní KSČM. V minulosti pak organizace oficiálně sídlila v Ústí nad Labem v objektu, jenž rovněž náleží komunistické straně,” napsal server Aktuálně.cz.

Městský soud v Praze minulý týden znovu vyzval organizaci, aby na rejstříkové oddělení soudu dodala informace pro své řádné vedení v registraci. Soud navíc nemůže výzvu spolku doručit. Mezinárodní dětský kříž nemá datovou schránku, není možné se s ním spojit ani jinou elektronickou cestou. Soud tak podnět zveřejnil jen na své úřední desce.

Reklama

Výběr článků

Načítám