Hlavní obsah

Filip se dostal do křížku s Paroubkem

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté se se sociálními demokraty dostávají do křížku kvůli řešení povolební situace. KSČM vadí příklon některých soc. dem. k velké koalici a to, že na mnohých radnicích dává ČSSD přednost spolupráci s ODS.

Článek

KSČM mluví o podrazu od soc. dem. a už připouští i překlenovací vládu vládu bez ČSSD, byť dosud trvala na kabinetu podpořeném dohodou všech stran. "To naše stanovisko vychází z toho, že ČSSD slovy Jiřího Paroubka v neděli preferovala vytvoření velké koalice s ODS. Ta je pro nás hrozbou, a proto se musíme nějak chovat," vysvětloval v pondělí na dotaz Práva změnu postoje předseda KSČM Vojtěch Filip.

Je to příznak rozkolu, nebo jen mediální bublina? "Myslím, že ta velká koalice na celostátní úrovni je zatím celkem nereálná. Takže myslím, že by mohli být (komunisté) z tohohle hlediska klidní," reagoval pro Právo šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Podle Filipa je možné se proti velké koalici ohradit dohodou většiny politických stran "na jiném způsobu vládnutí".

Spory o radnici

Komunistům vadí, že i když si ve spolupráci s ČSSD mohli podržet dva posty primátorů, a to v Karviné a Havířově, chtějí je soc. demokraté pro sebe. "Mohli jsme mít post i v Prostějově, kde nás sociální demokraté podrazili," prohlásil Filip.

Podle něj si také soc. dem. kladou často neoprávněné nároky bez ohledu na výsledky voleb a požadují pomoc od komunistů. "Takové jednání my považujeme za nečestné," zdůraznil.

"Sice jsem s ním v neděli hovořil, nic takového mi ale neříkal," podivil se Filipovým slovům Paroubek. Podle něj koalice s komunisty nebyla reálná v Přerově, kde ČSSD získala primátora. "Pokud jde o Havířov, tam se myslím podaří sestavit levicová koalice a smlouva mezi komunisty a soc. dem. je podepsaná," řekl šéf soc. dem.

"Samozřejmě chápu zklamání pana předsedy Filipa, já tedy ovlivňuju nižší stranické struktury minimálně. Nejsem diktátor ve straně," dodal.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nabídl k rozmíšce ještě další vysvětlení. "Stále více se ukazuje, že naši antikomunisté, kteří před volbami loví voliče, se najednou stávají spolupracovníky s komunistickou stranou. Samozřejmě, že toho komunisté využívají, proč by toho nevyužívali, když i ODS dává možnost vstoupit do nějaké vládní koalice, která by po určitou dobu garantovala vládu," řekl Právu.

Bez dohody nebudou ani místní koalice

Za Filipovým názorem stojí místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Nad požadavkem všech o dohodě pěti politických stran stojí, aby se strany s námi bavily o uspořádání přechodné vlády," řekl na dotaz Práva. Menším požadavkem pro komunisty je, aby ČSSD byla v dohodě o překlenovací vládě. "Pokud bychom na něj měli rezignovat, tak je to tak zásadní věc, že to musí projednat kolegium strany," zdůraznil.

A co na to Paroubek? "Byl by to zajímavý vývoj ze strany komunistické strany," reagoval. Podle něj sestavování místních koalic může korespondovat s dalším směrem vývoje okolo centrální vlády. "Je zřejmé, že pokud nepůjde soc. dem. nějakou cestou menšinové vlády s tolerancí komunistické strany, velmi těžko se dá hovořit i o koalicích na té místní úrovni," uvedl.

Myšlenky na menšinovou vládu ČSSD se Paroubek zřejmě ještě zcela nevzdal, i když nyní nelze jistě říci, zda by se o komunisty mohl opřít. "Je možné, že se může změnit i tohle, ale já s nimi budu samozřejmě znovu jednat," poznamenal.

"Já nevím, jestli existuje levicová stovka, stejně jako nevím, jestli existuje pravicová stovka. V tuhle chvíli si nemyslím, že by bylo taktické, abych hovořil tak, nebo tak," dodal šéf ČSSD.

Reklama

Související články

Topolánek mluvil s Bursíkem o nové vládě

V pondělí začalo další kolo jednání politických stran o podobě nové vlády. Jako první se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek setkal v Kramářově vile...

Výběr článků

Načítám