Hlavní obsah

Filip považuje zisk tří mandátů za úspěch komunistů

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje zisk tří europoslaneckých mandátů za úspěch své strany. Umístění Kateřiny Konečné na první místo kandidátky bylo podle něj dobrým krokem. Příští europoslankyně představuje novou generaci komunistů, zdůraznil Filip.

Foto: Právo

Vojtěch Filip a Kateřina Konečná (KSČM).

Článek

„Pokud jde o samotný výsledek, považuji obhájení tří mandátů za úspěch pro KSČM," řekl komunistický předseda. „To, že jsme zvolili Kateřinu Konečnou vedoucí kandidátkou, bylo velmi dobré. Byl to krok správným směrem," uvedl Filip. V minulém období měli komunisté v Evropském parlamentu čtyři mandáty.

Cílem komunistů bude ve společné levicové frakci na půdě Evropského parlamentu prosazovat, aby jejich poslanci byli ve výborech, kde budou moci podpořit změny politiky EU vůči České republice. Podle Filipa se také Evropa musí emancipovat.

Konečná již dříve uvedla, že k jejím prioritám bude patřit ochrana práv zaměstnanců, lidských a sociálních práv. Komunisté podle ní budou také chránit soukromí a osobní údaje. Europoslankyně také zdůrazňuje snahu o zakázání daňových rájů nebo prosazování bezpečnosti potravin.

Vítězem voleb do Evropského parlamentu se v České republice stalo hnutí ANO, těsně za ním skončila TOP 09. Další místa obsadili sociální demokraté, komunisté, lidovci, ODS a svobodní.

Reklama

Výběr článků

Načítám