Hlavní obsah

Filip je pro odvolání zkorumpovaných místopředsedů KSČM

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Předseda KSČM Vojtěch Filip reagoval na odhalení, že dva komunističtí místopředsedové Čeněk Milota a Jiří Dolejš byli ochotní za úplatu ovlivnit hlasování o loterijním zákoně, poměrně ostře. Podle Filipa musí jeho soudruzi celou věc vysvětlit a pokud se prokáže jejich korupční jednání, měli by odstoupit z funkcí. Dolejš by se měl také vzdát poslaneckého mandátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

"Jejich jednání považuji za neprofesionální, naivní a stranu poškozující," řekl Filip na adresu místopředsedů. Šéf KSČM svolal také na úterý mimořádnou schůzi výkonného výboru strany, která se bude celým případem zabývat.

Poslanci KSČM a nové strany TOP 09 by podle zjištění Mladé fronty Dnes byli ochotní za peníze slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Navíc by slíbili dárci peněz skrytí jeho identity, čímž by porušili zákon, zjistil test, který trval dva měsíce.[celá zpráva]

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Dolejš

"Je jasné, že věc je třeba důkladně prošetřit. Je to na rozhodnutí stranických orgánů," zareagoval pro právo na aféru pro Právo Dolejš, který ovšem svoji úlohu v kauze brání: "Akci vnímám jako nešťastnou provokaci." Zdůraznil, že svoji účast považuje za legitimní.

"Místopředseda Milota řešil ekonomickou část," řekl Dolejš a měl na mysli, že on se zúčastnil pouze části jednání a nedojednával ovlivnění zákona za úplatu. 

Na dotaz, co říká Filipově výzvě, aby složil poslanecký mandát odpověděl: "To teď neřeším.

Reklama

Výběr článků

Načítám