Hlavní obsah

Fiasko odborů, ke stávce na poště se připojilo jen 100 lidí

K pondělní stávce na České poště se připojilo pouhých 100 lidí z 30 tisíc zaměstnanců. Dalších 150 pošťáků vyjádřilo se stávkujícími sympatie. Před pražskou třídírnou v Malešicích se sešla asi stovka lidí, před brněnským uzlem zhruba 50. V ostatních sběrných uzlech a na pobočkách, včetně hlavní pošty v Praze, se zřejmě nestávkovalo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V třídírně České pošty v Praze-Malešicích stávkovala asi stovka lidí.

Článek

Stávku za zvýšení mezd o 2500 korun vyhlásily tři z devíti odborových organizací na poště. Výstražný dvouhodinový protest začal v 17:00. Před vchodem do centrální třídírny v pražských Malešicích se postupně sešlo asi 100 lidí s transparentem stávka.

Předseda koordinačního stávkového výboru Evžen Dvorský během shromáždění uvedl, že odbory obdržely více než 400 stížností na zastrašování na pracovišti, pokud se zaměstnanci ke stávce připojí. Chystá proto trestní oznámení na vedení podniku.

Podle místopředsedy stávkového výboru Petra Pohla v brněnské třídírně podepsalo, že se stávky zúčastní či ji podporují, ze 450 zaměstnanců celkem 135. Po 17:00 před třídírnou stávkovalo podle Pohla asi pět desítek lidí.

"Doufám, že někteří, kteří ještě přijdou do práce na šestou hodinu, tak se ještě připojí. Zatím z toho celkového počtu nejsem zrovna nadšený," uvedl Pohl.

Původně odboráři oznámili, že očekávají zhruba 6000 stávkujících, tedy pětinu zaměstnanců pošty.

Reklama

Výběr článků

Načítám