Hlavní obsah

Fiala na kongresu ODS slíbil snížení daní

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

ODS se odrazila ode dna, chytila druhý dech a představuje stranu budoucnosti. Takový vzkaz v sobotu na nevolebním kongresu občanských demokratů vyslal jejich předseda Petr Fiala. Podle něj ODS na rozdíl od současné vlády myslí na budoucnost, nabízí vizi a dobrou pravicovou politiku, až se dostane k vládě. Fiala rovněž zmínil snížení daní.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala na kongresu strany v Praze

Článek

„Před pár měsíci o nás psali, že jsme mrtvá strana. Dnes všichni vědí, že jsme strana budoucnosti. Je skvělé tu být s pravičáky, kterým není lhostejná svoboda ČR,“ burcoval delegáty ve svém úvodním projevu Fiala. Poslední průzkum CVVM přitom ODS přisoudil páté místo a 6,5 procenta hlasů. [celá zpráva]

Fiala se pustil nejen do vlády, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ministra financí Andreje Babiše (ANO), ale i prezidenta Miloše Zemana.

„Vláda nabízí příjemnou přítomnost, připravuje nám ale nebezpečnou a špatnou budoucnost. Sobotka dělá stejně špatnou politiku, jako když byl ministr financí. Nešetří, nesplácí dluhy, neinvestuje, nemá žádnou vizi pro ČR. Nezajímá ho budoucnost, jen se z měsíce na měsíc snaží zalíbit voličům,“ zaútočil Fiala.

Snížíme daně, slibuje ODS

„Sobotka rozdává peníze, protože může, protože má štěstí, že se daří ekonomice. To ale není tím, že tu je Sobotka s Babišem, že zavedli třetí sazbu DPH, že plánují regulační pokladny, ale díky šikovným občanům a opatřením, která v době recese udělaly pravicové vlády,“ dodal předseda ODS.

Podle Fialy je třeba odbourat zbytečné regulace na trhu a snižovat daně. „Věříme, že nízké daně nejsou špatné, proto je dobré je snižovat. Chceme třikrát 19 – devatenáct procent pro fyzické i právnické osoby a na 19 procent snížit základní sazbu DPH,“ prohlásil.

Fiala navrhl zrušení tří daní – silniční, z nemovitosti a nabytí nemovitosti. Podle něj by bylo dobré zrušit i daňové výjimky, zmínil například členské příspěvky odborům.

Zeman ohrožuje ČR

Fiala koalici také obvinil z toho, že strká hlavu do písku před neuvěřitelným střetem zájmů Andreje Babiše. „Myslí si, že politika se má dělat pro člověka a tím člověkem myslí sebe. Jsme svědky zneužití moci ve prospěch osobního byznysu. Všichni v koalici si toho jsou vědomi, ale mlčí a svým jednáním to umožňují,“ prohlásil s tím, že budoucnost ukáže pravdivost jeho slov.

Fiala se také navezl do prezidenta Miloše Zemana, který způsob, jakým vykonává svůj úřad, označil za zvláštní. Podle něj se nerespektování tradic, chrlení jednoho nápadu za druhým ale dá přežít. „Ale to, co předvádí v zahraniční politice, nás ohrožuje. Znejišťuje spojence a místo ČR mezi západními demokraciemi a posouvá nás to na Východ, kam nechceme,“ prohlásil.

„Jsme v cajku, peníze ale potřebujeme“

Podle lídra je jeho partaj v současnosti v mnohem méně vážné situaci než před osmi měsíci - hlásí se jí noví lidé a strana letos prý skončí v černých číslech. „Už se nezabýváme jen sami sebou. ODS je v cajku, jak jsem sliboval. Platíme naše dluhy, dobře hospodaříme,“ řekl Fiala.

Předseda v sobotu ukončil sbírku Konto pro budoucnost, která měla pomoci zalátat díry ve stranickém financování. „Na kontě se sešlo šest miliónů a 130 tisíc. Nebojte se ale přispívat dál, peníze potřebujeme,“ přiznal předseda ODS. I z toho důvodu ODS zvýšila účastnický poplatek proti zářijovému kongresu o 500 korun na 1500 Kč.

Fiala v sobotu také kritizoval nedostatečné reformy EU, záměr přijmout euro i snahu Evropské komise prosadit kvóty pro uprchlíky.

Lídr ODS se také zmínil o nepravomocném osvobozujícím rozsudku v kauze Nagyová, podle něj by se měly zodpovědět otázky, proč represivní složky zasáhly proti tehdejšímu premiérovi Nečasovi a jeho okolí.

„V červnu 2013 byl pád ODS horší, než si kdokoli dovedl představit. Nepláčeme nad tím, ale v zájmu spravedlnosti se musíme ptát, co se tenkrát stalo. Peníze a zlato se změnily v prach, poslanci byli odškodněni, žalobci dodatečně hledají obvinění a nezávislé soudy je jako v pátek shazují ze stolu,“ dodal Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám