Hlavní obsah

Fejkův plat čtvrt miliónu je křiklavý a těžko obhajitelný, řekl Nečas

Právo, Novinky, jas, jov
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek opakovaně na popud opozice ve Sněmovně přiznal, že plat ombudsmana Českých drah, kterého zastává Petr Fejk, je na pováženou a bude řešen. Podle médií Fejk bere měsíčně kolem čtvrt miliónu korun. Opozice je tím pobouřena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

ČSSD se do premiéra kvůli Fejkově platu ve firmě, jejímž jediným akcionářem je stát, opírá už druhý den. Její lídr Bohuslav Sobotka to označil za pohrdání státními zaměstnanci, kterým se plat snižuje, zatímco státem vlastněné České dráhy dávají některým svým zaměstnancům platy podobné výše.

"V situaci, kdy vláda snižuje platy ve veřejném sektoru, tak má dostatek peněz, aby zajistila dobré teplé protekční místo," řekl Sobotka ve čtvrtek dopoledne ve Sněmovně. Stejnou výtku zopakoval i v odpoledním bloku interpelací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fejk

Sobotka hovořil o "nezřízené mzdové politice" a vyčetl i odměny, které měli dát úředníkům svých ministerstev nyní již bývalý šéf resortu vnitra Radek John a školství Josef Dobeš (oba VV).

Odpovědnost platu neodpovídá, uznal premiér

Nečas konstatoval, že Fejkovu záležitost bude ministr dopravy řešit. "Křiklavý a těžko obhajitelný," komentoval měsíční příjem Nečas. "Míra odpovědnosti neodpovídá výši platu," uzavřel.

Podle Sobotky řeší Fejk jako ombudsman asi 15 stížností denně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Nečas však neopomněl připomenout šéfovi ČSSD, že mezi jeho spolupracovníky patří například Pavel Švagr, který je v ČD personálním ředitelem, a jehož plat je prý ještě vyšší než ten, který údajně pobírá Fejk.

Sobotka: teplé místo zajistily VV

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek také prohlásil, že neformální šéf VV Vít Bárta mohl Fejka čtvrtmiliónovým platem korumpovat s cílem, aby Fejk příští rok kandidoval za VV v krajských volbách jako lídr kandidátky.

„Musím říct, že se objevily spekulace, že se může jednat o určitou formu politické korupce ze strany bývalého ministra a neformálního lídra VV Víta Bárty, který se možná pokusil touto formou pana Fejka uplatit a motivovat ho k tomu, aby někdy v budoucnu kandidoval jako lídr strany VV v krajských volbách, které se mají odehrávat příští rok,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám