Hlavní obsah

Fantazie českých rodičů stagnuje, opět rodí nejčastěji Terezy a Jakuby

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastějšími jmény českých dětí byly v lednu letošního roku Tereza a Jakub. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tereza oslavila již jedenáctý triumf řadě. Jakub zopakoval své umístění z předchozího roku. Jména matek narozených dětí zachovávají téměř stejné pořadí jako loni, suverénně nejčastější je Jana, mezi otci znovu zvítězil Petr.

Článek

Nejčastějším dívčím jménem byla v lednu Tereza následovaná Natálií, Eliškou, Karolínou a Adélou. Tereza byla nejčastějším jménem celkem v šesti krajích. Celkem se v lednu narodilo 4 568 děvčat.

Mezi chlapeckými jmény zvítězil Jakub, za ním se umístili Jan, Tomáš, Lukáš a Filip. Chlapců se v prvním letošním měsíci narodilo 4 772.

Jména matek narozených dětí zachovávají téměř stejné pořadí jako loni: suverénně nejčastější je Jana, následují Petra, Lenka a Lucie a Kateřina.

Zajímavé je i mezigenerační srovnání: pouze Kateřina a Lucie se objevují jak mezi desítkou nejčastějších jmen matek, tak mezi nejčastějšími jmény narozených dívek.

Nejčastější jména dětí v lednu 2009
pořadídívkychlapci
1.TerezaJakub
2.NatálieJan
3.EliškaTomáš
4.KarolínaLukáš
5.AdélaFilip
6.AnnaDavid
7.KateřinaOndřej
8.BarboraMatěj
9.KristýnaAdam
10.LucieVojtěch
Zdroj: ČSÚ

Pořadí jmen otců se oproti předchozímu roku stejně jako u matek příliš nezměnilo. Nejčastějším jménem otce byl i letos s přehledem Petr, za ním Martin, Jan a Jiří, s odstupem pak Pavel s Tomášem. Statistiky také naznačují, že pravděpodobně nejvíce předávanými jmény z otce na syna jsou Jan a Tomáš.

Množí se exotická jména

Mnozí rodiče dávají svým potomkům ne zcela běžná jména. Děvčata narozená v lednu dostala celkem 289 různých jmen, chlapci 235. Řada dívek dostala jména Mia, Tanja, Luisa nebo Katrin, skutečnými zajímavostmi jsou děvčata pojmenovaná Charon, Laila nebo Vavara.

Mezi chlapci se objevila cizokrajná jména Antonio, Mario nebo Tomas, ale výjimkou nejsou ani dříve obvyklá chlapecká jména Teodor, Čestmír, Vendelín či Florián. Zvyšuje se také počet chlapců pojmenovaných jako Oliver, Kristián či Alex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám