Hlavní obsah

Falešná Anička čeká v Kodani na pas

Právo, tr

Záhada třináctileté Aničky alias dvaatřicetileté Barbory Škrlové jen tak neskončí. I když se Barbora po měsíčním skrývání v pátek hodinu před polednem objevila na českém velvyslanectví v dánské Kodani, do celého případu jasno nevznesla.

Článek

Teprve experti z Kriminalistického ústavu Praha, kteří budou srovnávat stopy DNA zanechané Škrlovou před útěkem v Brně s vlasy a slinami na obálce odeslanými z Kodaně, mohou kauzu posunout alespoň o to, že Škrlová v Dánsku je stejnou osobou, jež 12. května v noci zmizela z brněnského centra Klokánek ventilačním okénkem jako údajná Anička.

"Osobní prohlášení typu já jsem Barbora i Anička a ten nalezenec, co žil na Valašku u babičky Mauerových či ta Anna, co utekla z Klokánku, nestačí. Zvláště když došlo k oklamání soudu a dalších úřadů údajným vydáváním se Škrlové za třináctiletou dívku," řekl Právu kriminalista seznámený s případem zmizení a znovuobjevení "Aničky" a týrání sedmiletého Ondřeje Mauera, jehož videozáběry vlastně celý případ odstartovaly.

V podezření z trestné činnosti

Škrlová se měla v Kodani svěřit s tím, že sice chce český pas, ale vrátit se do Česka nemíní. Údajně z nedůvěry k lidem a z obav z jejich reakcí. Jisté zatím je, že by v případě návratu musela hodně vysvětlovat. O sektě, v níž má údajně hrát klíčovou roli její otec. O poměrech v rodině Mauerových i o tom, jak byly klamány české úřady.

"Pokud předstírala, že je jiná osoba s cílem uvést jiného či státní orgány v omyl, pak by mohlo jít minimálně o trestný čin poškozování cizích práv," míní brněnský advokát Radek Ondruš. Upozornil, že bude muset také napomoci konečně rozluštit záhadu existence či neexistence Aničky, proč byla ochotna se vydávat v Klokánku za třináctiletou dívku. Pro koho měly být získány doklady o českém občanství a falešná identita, a kdo celou operaci a Kláru a Kateřinu Mauerovy financoval.

Spory neskončily

Spory o tom, zda vůbec nějaká Anna existuje, totiž neskončily. Prezident Václav Klaus před časem dokonce dostal dopis podepsaný Annou Mauerovou. Mohl však být sepsán někým jiným. Třeba přímo Škrlovou.

Škrlová se po útěku z Klokánku prý nejprve schovávala v lese. Pak na neurčeném místě v Jeseníkách. Do zahraničí údajně vycestovala vlakem jen s občanským průkazem.

Škrlová absolvovala Janáčkovu akademii múzických umění v oboru skladba. Podle nepotvrzených zpráv žije prý v Kodani u příbuzné a komponuje. Na ambasádě prokazovala svoji identitu občanským průkazem. Před českými úřady ji nyní zastupuje advokát Zdeněk Hrouzek.

Škrlová v Kodani prý přiznala, že se jí stýská hlavně po Kláře a Kateřině Mauerových. Ty však hned tak neuvidí. Obě jsou ve vyšetřovací vazbě. Kláře jako matce Ondřeje za týrání hrozí až 12 let vězení. Ondrově tetě Kateřině hrozí až osm let vězení.

Do Česka nechce

Škrlová v neděli v Kodani potvrdila, že se nechce vrátit do Česka. O sobě řekla, že se do role malé dívky vcítila už v době, kdy působila jako vedoucí na dětském táboře. Měla prý problémy přizpůsobit se světu dospělých. Hledala únik do dětství a někdy se jako dítě chovala.

"Zdá se mi, že to prvotní bylo dáno už tou osobností. Touto paní Barborou a těmi všemi okolnostmi jejího předchozího života," míní psycholog Jaroslav Šturma.

Sama Škrlová k útěku z Klonkánka řekla, že tam "udělali spoustu chyb". Uvedla, že jí tam slíbili, že za ní Klára Mauerová přijde a nechali ji sledovat televizní zprávy. Díky jim zjistila, že jí v Klokánku neříkají pravdu. Informace o zadržené matce malého Ondřeje Kláře ji prý přivedly k rozhodnutí utéct. "Oni tam říkali, že bude (matka Ondřeje) osm let ve vězení," řekla v ČT.

Policie zarytě mlčí

Policie pokračuje v embargu na informace o celé kauze Anička a týraný Ondřej, jak jí koncem května uložil krajský státní zástupce v Brně Petr Coufal. Právu to potvrdila jihomoravská tisková mluvčí Jana Šípková. Doplnila, že policie nebude ani komentovat veškeré nové skutečnosti, jakkoli závažné, tedy ani objevení se Škrlové v Kodani.

Reklama

Související témata:

Související články

Anna Mauerová podle soudu právně neexistuje

Třináctiletá Anička Mauerová, které soudkyně Městského soudu v Brně Jaroslava Rezová dala v březnu jméno a stanovila její datum narození, právně neexistuje....

Výběr článků

Načítám