Hlavní obsah

Falbr by si proti Klausovi věřil, ale rád podpoří Sokola

PRAHA

Senátor ČSSD Richard Falbr je přesvědčen o tom, že by v prezidentských volbách byl schopen porazit kandidáta ODS Václava Klause. Bývalý odborový předák to v úterý řekl na jednání poslanců ČSSD a poté i novinářům. Potvrdil, že pokud nebude kandidovat Jan Sokol, je připraven ucházet se o funkci prezidenta.

Článek

Místopředseda strany Stanislav Gross si ale nemyslí, že by měl Falbr dostatečnou podporu na zvolení. "Já tedy zdaleka nejsem přesvědčen, že je na tom (Falbr) s podporou tak dobře, jak třeba předpokládá," řekl novinářům Gross. Dodal, že v tuto chvíli se nic nemění, a sociální demokracie tedy jedná o Janu Sokolovi coby společném kandidátovi vládní koalice.

Klub ČSSD by o tom měl rozhodnout na svém středečním zasedání, na které má přijít i Sokol. Falbr by kandidaturu přijal v případě, pokud by středeční jednání ukázalo, že Sokol nemá podporu "drtivé většiny" zákonodárců ČSSD. Sám je připraven pro Sokola hlasovat.

Falbr: hra na pravdu

Falbr předpokládá, že ve středu si zákonodárci ČSSD "zahrají hru na pravdu" a lidé, kteří Sokolovi hlas nedají, to také s předstihem oznámí. "Vždyť jim nic nehrozí, nikdo jim hlavu neutrhne," uvedl.

V souvislosti se Sokolem se zatím hovoří o asi deseti poslancích, kteří pro něj hlasovat nebudou. Poslanecký klub ČSSD má 70 členů. Gross řekl, že by rád, aby ve středu poslanci o této věci otevřeně diskutovali a případné výhrady proti Sokolovi zazněly veřejně.

Gross věří, že Sokolova šance na zvolení je vysoká. "Pan Sokol opravdu má mnohem větší šanci na zvolení, než kdokoli (z kandidátů) před ním," uvedl. Případné zvolení Václava Klause by sice podle něj bezprostředně vládní koalici neohrozilo, byl by to ale její neúspěch. Gross zdůraznil, že ČSSD Klausovi na Hrad pomáhat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám