Hlavní obsah

Fagan šel kvůli dluhopisům za Kalouskem, skončil na podatelně

Americký právník Edward Fagan předal v úterý před polednem na podatelně ministerstva financí několikastránkový seznam požadavků ohledně karlovarských dluhopisů z roku 1924. Chce, aby MF potvrdilo, že akcie jsou platné, a zveřejnilo dokumenty dokazující, zda se stát s majiteli vypořádal, nebo ne.

BEZ KOMENTÁŘE: Edward Fagan na podatelně MFVideo: Novinky

 
Článek

Fagan v úterý naznačil, že je v kontaktu s vlastníky obdobných cenných papírů Prahy a i u nich by mohl požadovat proplacení. "Chystám další balíček," uvedl.

Pražská radnice je přesvědčena, že z minulosti závazky nemá. Dluhopisy z 20. let minulého století Praha vyřešila v roce 1962. Prověří ale archivy.

Za karlovarské dluhopisy by podle dřívějšího vyjádření Fagana mohlo být kolem deseti miliard korun. V úterý ale řekl, že v první fázi sporu chce vyjasnit legální rámec akcií. "Pokud vám někdo řekl, že žádám peníze, není to pravda. Já jsem nikdy peníze nežádal. Ale je zde protokol, který má ukázat, že cenné papíry jsou platné, nejsou padělané, jsou opravdové. V prvním kroku se zajímám o tento protokol," řekl novinářům.

Jedná se podle něj o memorandum procedur mezi radou USA pro ochranu zahraničních majitelů cenných papírů a bývalou ČSSR z roku 1984 a s tím spojené dokumenty.

Pokud Kalousek jeho nárok neuzná, půjde k soudu

Během listopadu se prý Fagan setká s náměstkem ministra Janem Gregorem. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob řekl, že Fagan úterní schůzku domluvenou neměl. Šéf protokolu mu proto řekl, ať požádá o setkání s Gregorem, pod něhož veřejné rozpočty spadají. "Kdy se schůzka uskuteční, nevím, pan náměstek je velmi vytížený," uvedl Jakob.

V pondělí Fagan o svých požadavcích jednal s karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem. Fagan řekl, že s názorem ministerstva zásadně nesouhlasí, a když jeho nárok neuzná, obrátí se na soud.

Americký právník Fagan na karlovarské radnici neuspělVideo: Rudolf Voleman, Právo

Ministerstvo financí provedlo právní analýzu a rešerši všech historických dokumentů, které poskytly archiv České národní banky a Národní archiv. Prostudovalo i právní podklady poskytnuté z USA. Z analýzy vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně jako součást takzvaného tuzemského a zahraničního bloku, uvedl v pondělí Jakob.

Podle ministerstva nejde o první pokus Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou. V soudních sporech ve státě New York, ve kterých Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později i jako žalovaná strana, byly podle ministerstva tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt. Fagan ale tyto názory komentoval jako zavádějící a nepravdivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám