Hlavní obsah

Extrémně chladné dny vystřídá pozvolné oteplování

• Aktualizováno
Novinky, mif

V nadcházejících týdnech přestane Česko svírat extrémně mrazivé počasí. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se teploty měly konečně dostat do normálu. Už příští týden by rtuť teploměrů měla ukázat nad deset stupňů Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Po extrémně chladných posledních týdnech přichází pozvolné oteplování. Průměrné teploty vzduchu se během nejbližšího týdne dostanou z velmi podnormálních hodnot na slabě podnormální, přechodně až normální,“ uvedli meteorologové v předpovědi.

Teplota by měla v celém příštím týdnu stoupat. V pondělí bude skoro jasno až polojasno při nejvyšších denních teplotách 5 až 9 °C. I přes občasné přeháňky by se na konci týdne měla rtuť v teploměrech vyšplhat na hodnoty až 15 °C.

Na konci dubna se opět ochladí

Pozvolné oteplování by mělo gradovat během nadcházejících 14 dní, i tak by měly být hodnoty spíše průměrné. Poslední dubnový týden se očekává opět pokles teploty vzduchu. Návrat k jarním hodnotám pak slibuje začátek května.

„Očekávané množství srážek by nemělo překračovat běžné dubnové hodnoty, nejméně srážek z nejbližších čtyř týdnů očekáváme od 8. do 14. dubna a nejvíce od 15. do 21. dubna,“ konstatovali meteorologové.

V Česku byla průměrná teplota od 8. dubna do 5. května v letech 1981-2010 necelých deset stupňů Celsia a úhrn srážek dosáhl průměrné hodnoty 41 mm. Naměřená data platí pro celou ČR do nadmořské výšky zhruba 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám