Hlavní obsah

Extremistický server White Media zablokovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajně pravicový extremistický server White Media, který mimo jiné předloni zveřejnil obsah soukromé e-mailové schránky tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), byl z podnětu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zablokován. Důvodem bylo zveřejňování neoprávněně získaných osobních údajů. Úřad to v pondělí oznámil na svém webu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Server publikoval i e-maily tehdejšího premiéra Bohuslavy Sobotky

Článek

Web byl anonymně registrován u americké společnosti DreamHost, LLC, kterou úřad koncem loňského roku upozornil na protiprávní obsah serveru. Společnost počátkem roku úřadu oznámila, že se kvůli tomu rozhodla ukončit poskytování hostingových služeb k uvedené doméně. „Počínaje 8. lednem 2019 proto není web www.white-media.info nadále přístupný,” uvedl úřad.

Server podle něj v rozporu s unijním nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR) zveřejňoval neoprávněně získaná data o českých občanech, a to nejméně v rozsahu jméno, datum narození, adresa. Na webu byly dále uvedeny údaje z kopií průkazů totožnosti, fotografie a kontaktní údaje, uvedl ÚOOÚ.

Server na svých internetových stránkách uváděl, že je skupinou radikálních autorů bojujících proti rakovině národa - neomarxismu. Mezi jeho metastázy byly zařazeny „multikulturalismus, antirasismus, pozitivní diskriminace menšin, homosexualismus, antifašismus nebo gender-feminismus”.

E-maily politiků

Na webu se kromě textů objevovala také videa napadající například Romy či imigranty především afrického původu a muslimy. Před časem se na White Media objevily také seznamy osob, které se veřejně vyslovily proti nenávisti k lidem z odlišných kultur.

Hackeři spojení s White Media se nabourali do e-mailů či facebookových účtů svých oponentů, a to nejen Sobotky, ale také bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly nebo exministra zahraničí Jana Kavana (oba ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám