Hlavní obsah

Exprimátor Thoma byl zproštěn viny

Aktualizováno

Bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma byl v pátek pražským vrchním soudem osvobozen v případu, kde čelil obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Týkal se údajně předražené IT zakázky. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

Vrchní soud nyní rozhodl stejně jako v prosinci 2016, kdy bývalého primátora také osvobodil. Tehdejší rozhodnutí však na základě dovolání státního zástupce zrušil Nejvyšší soud. [celá zpráva]

Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Přitom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Podle znalců se obvyklá cena pohybovala až o 12 miliónů korun níže.

Jednal v dobré víře

Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrátu.

„Před podpisem vyjádřili souhlas s jeho obsahem a správností,” řekl soudce. Thoma podle něho jednal v dobré víře, a proto není možné věc posoudit jako trestný čin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám