Hlavní obsah

Expremiér Zeman dopsal knihu o sociální demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman dopsal svou novou knihu Vzestup a pád české sociální demokracie. Je to už jeho druhé dílo, ve kterém reflektuje českou politickou scénu.

Článek

Kniha by měla vyjít v březnu. Zeman již dříve řekl, že ji pracovně nazval Politický horor. V úvodu prý napsal, že chce věřit, že pád sociální demokracie skončil 24. září 2005 odstoupením Stanislava Grosse z funkce předsedy. V ČSSD podle Zemana ale dosud existují desítky malých Grossů.

V neděli Zeman řekl, že by z kandidátek vyškrtl například Michala Krause, který nyní čelí aféře s cestou do Ghany, nebo předsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Nepřímo tak kritizoval sobotní rozhodnutí předsednictva ČSSD, které vyšlo vstříc premiéru Jiřímu Paroubkovi a z kandidátky vyškrtlo exministra zemědělství Jaroslava Palase a poslance Oldřicha Němce, který kritizoval právě Krause. [celá zpráva] Krause strana naopak podpořila.

Politický bestseller

Zeman se nevybíravě pustil do politiků už ve své první knize. Mnozí z nich jeho chování, kdy si s nimi takto vyřizuje účty, označili za neférové. Bývalí předsedové jiných parlamentních stran knihy o současné politice nepíší.

První knihu po odchodu do politické penze Zeman vydal loni. Nazval ji Jak jsem se mýlil v politice. Prodalo se jí více než 130 000 výtisků a vynesla mu zhruba 2,5 miliónu korun. V českých poměrech se považuje za bestseller kniha, které se prodá více než 10 000 kusů.

O knihy politiků čeští čtenáři většinou příliš nestojí, výjimkou bývají memoáry. V 90. letech se neobyčejně dobře prodával Dálkový výslech, který s Václavem Havlem vedl novinář Karel Hvížďala. Hitem byla kniha bývalé šéfky americké diplomacie Madeleine Albrightové, která vyšla v nákladu 40 000 výtisků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám