Hlavní obsah

Exposlance Cyrila Svobodu propustili z ministerstva hned, jak to umožnil zákon

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Pětinásobný člen většiny polistopadových vlád a někdejší šéf lidovců Cyril Svoboda byl propuštěn z ministerstva zahraničních věcí přesně po roce, kdy ho od vyhazovu chránil zákon o platech ústavních činitelů. Podle něj totiž zaměstnavatel nesmí propustit zákonodárce rok po jeho odchodu z Parlamentu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cyril Svoboda

Článek

Svoboda byl poslancem do loňského 3. června, takže ochranná lhůta vypršela letos 3. června. Ve čtvrtek už převzal výpověď, která začne platit od 1. července. Dvouměsíční výpovědní lhůta mu skončí 31. srpna.

Exministr a exposlanec se cítí ukřivděný a tvrdí, že za vším je politická msta. „Je to vyhazov z důvodů politických, nic jiného v tom není. Jako v sedmdesátých letech,“ řekl ve čtvrtek Právu.

Oficiální důvod výpovědi podle něj je závažné porušení pracovní kázně. To podle ministerstva spočívá v tom, že Svoboda loni založil firmu s názvem Diplomatická akademie, což odporovalo jeho postavení státního zaměstnance. Zařízení se stejným názvem a obdobným zaměřením přitom mělo i ministerstvo.

Svoboda tvrdí, že jde o zástupný problém, protože už v prosinci loňského roku o tom svého zaměstnavatele informoval, přičemž nikdo mu nic nevytkl. „Nezakládal bych firmu, pokud by ministerstvo plnilo své povinnosti a umožnilo mi výkon práce,“ dodal Svoboda.

Podle něj mu ministerstvo bránilo v práci od samého začátku, kdy po skončení poslaneckého mandátu nastoupil do postavení poradce náměstka ministra. „Neměl jsem ani stůl, mohl jsem se opřít o zeď a koukat,“ popsal situaci.

Bude dále učit

O Svobodově vyhazovu se spekulovalo už loni s tím, že se na Schwarzenbergově úřadu stal nežádoucí osobou. Zachránil ho právě zákon o platech ústavních činitelů. Byť jen na rok.

Zákon totiž zaručuje všem poslancům a senátorům po výkonu mandátu návrat ke svému zaměstnavateli. Rok jim pak zaměstnavatel nesmí dát výpověď. A pokud ano, pak jen se souhlasem šéfa příslušné parlamentní komory.

Zákon už ale neochránil Svobodu od toho, že ministr zahraničí mu loni v říjnu odmítl prodloužit mandát člena Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva, kde působil šestnáct let.

Svoboda je přesto přesvědčen, že mohl české diplomacii dobře sloužit. I proto prý požádal před dvěma týdny o audienci u ministra. „Nebylo mi to umožněno,“ podotkl.

Co bude dělat dál? Soudit o výpověď se nechystá. Bude učit jako nyní a naplno se chce věnovat své Diplomatické akademii, kterou prý zakládal právě proto, že tušil svůj konec ve státních službách a musel se postarat o svou budoucnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám