Hlavní obsah

Expolicista pracující pro Pitra má prý v ÚOOZ komplice

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší vyšetřovatel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Žákovec, který po odchodu od policie pracuje pro kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, má údajně na ÚOOZ i nadále úzké vazby. Právu to sdělily dobře informované zdroje. Policista Hynek Vlas z vedení útvaru to ve čtvrtek rezolutně odmítl.

Článek

Podle něj ÚOOZ přijal taková opatření, která Žákovce od jeho bývalých kolegů odstřihla. "Na ÚOOZ je s velkou pravděpodobností další člověk, který je spojencem pana Žákovce a s nímž Žákovec doposud spolupracuje. Nosí mu informace z tohoto útvaru ohledně kauz, které by zajímaly pana Pitra," řekl Právu zdroj.

"To je hodně závažné obvinění. ÚOOZ už ale před odchodem pana Žákovce z útvaru v době, kdy byl ve výpovědní lhůtě, učinil taková opatření, aby se minimalizovaly možné úniky informací z jeho strany a on nebyl dále seznamován s prací uvnitř útvaru. O těchto opatřeních jsme podrobně informovali i policejní prezidium," reagoval Vlas.

Žákovec byl prý ve chvíli, kdy bylo jasné, že odchází od policie, odstaven od činnosti skupiny, v níž pracoval, tedy i od důležitých a tajných informací.

Vlas vyloučil i nynější kontakty Žákovce s některým z členů útvaru. "Jeho kolegové dost těžce nesou, že Žákovec udělal tenhle krok (odchod), natož aby s ním spolupracovali," míní.

ČSSD: odchod Žákovce prověřte

Předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc na čtvrteční tiskové konferenci znovu připomněl, že dosud nebyl ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) akceptován požadavek ČSSD na prošetření odchodu Žákovce z ÚOOZ, přestože to prý ministr před několika měsíci slíbil.

"Pokud před tímto problémem zavírá oči pan Langer, vyzýváme policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který nese odpovědnost za policii, aby urychleně konal a do doby výsledků prověrky ÚOOZ pozastavil její vedení mimo službu," řekl novinářům Tejc.

Langer i Martinů nebyli včera k zastižení, oba jsou na dovolené. Náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jiří Houba na otázku možného postavení vedení ÚOOZ mimo službu nechtěl odpovídat.

Žákovec u policie pracoval na nejzávažnějších kauzách, vyšetřoval i loňskou vraždu Františka Mrázka. Podnikatel Andrej Babiš, jehož údajně ÚOOZ také prověřoval v souvislosti s touto vraždou, má podezření, že jej Žákovec, ještě jako policista, mohl nechat na Pitrovu objednávku odposlouchávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám