Hlavní obsah

Explosia

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK
Článek

Pardubická továrna Explosia se zabývá výrobou výbušnin a službami spojenými s aplikací energetických materiálů pro civilní i vojenské použití. V 50. letech vyvinula plastickou trhavinu Semtex. Vyrábí různé druhy střelivin a trhavin.

Explosia, a.s. zaujímá významné postavení v oblasti trhavin a střelivin na trhu ČR a své výrobky vyváží i do zahraničí. Pardubická firma byla založena roku 1920 a během 20. století prošla řadou změn, až se v roce 2002 ustálila v současné podobě.

Proslavila se zejména výrobou plastické trhaviny Semtex, která byla vyvinuta koncem 50. let. Název je kombinací slov SEMTín a EXplosive. Původně byl určen především pro odminovací prostředky, postupně se však jeho použití rozšířilo i pro civilní trhací práce. Její nová výroba je v současnosti minimální.

Explosia se orientuje na produkci různých druhů střelivin a průmyslových trhavin pro všechny oblasti použití. Kromě toho vyrábí pyrotechnické prvky leteckých záchranných systémů, energetické látky a další speciální produkty.

Firma vznikla roku 1920 jako Československá akciová továrna na látky výbušné. V roce 1934 získala svůj současný název a o deset let později se sloučila se sesterským podnikem Synthesie. Od roku 1948 byla součástí Východočeských chemických závodů n.p. V roce 1990 bylo obnoveno používání názvu Explosia v rámci Východočeských chemických závodů, od kterých se v roce 1998 odtrhla jako akciová společnost Explosia, a.s. Od roku 2002 funguje jako dceřiná společnost firmy AliaChem a.s.

Další informace o společnosti Explosia najdete na firmy.cz.

Články k tématu