Hlavní obsah

Experti z Lán odsoudili Kuberovu cestu na Tchaj-wan

Lány (Kladensko)
Aktualizováno

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana jednoznačně odsoudil počínání předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ve vztahu k Číně. Po sobotním jednání o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Kubera, který je po Zemanovi druhým nejvyšším ústavním činitelem, tento týden totiž potvrdil, že příští rok navštíví Tchaj-wan.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Česká republika přitom s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát. Čína ho považuje za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vláda tomu podle ministra nemůže zabránit

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání na dotaz novinářů potvrdil, že se jednání dotklo i Kuberova záměru cestovat na Tchaj-wan.

„Jsme demokratická společnost, to si myslím, že tady můžeme všichni potvrdit. Na druhé straně pan předseda (Kubera) byl u posledního jednání ústavních činitelů, kde jsme se přihlásili k politice jedné Číny,” řekl Petříček. Vláda podle šéfa české diplomacie nemůže Kuberovi v cestě zabránit.

„Skutečně na této úrovni je to výjimečné, že by takto vysoce postavený ústavní činitel cestoval na Tchaj-wan, nicméně říkám, toto rozhodnutí je na panu předsedovi. Vláda nemá nástroj, jak mu v tom zabránit,” řekl ministr.

Zeman: Jestli pojede Kubera na Tchaj-wan, už není můj přítel

Domácí

Předsedovi Senátu svůj pohled na cestu sdělil „Nemohu však ovlivňovat rozhodnutí našich poslanců a senátorů. To je záležitostí našeho parlamentu. Zahraniční politiku však určuje vláda,” vyjádřil se pro Novinky.

Česko by mělo podle něj vystupovat vůči svým partnerům transparentně. „Ale myslím, že zároveň také tvrdíme jasně, že Čína by se neměla pohoršovat nad tím, že máme zájem rozvíjet ekonomické vztahy s Tchaj-wanem za podmínky, že naše vláda, a to dělá opakovaně, se hlásí k naší politice jedné Číny,” doplnil.

„Uznáváme politiku jedné Číny, ale...”

Debata expertního týmu se podle ministra týkala i vztahů s Čínou. „Naší snahou je dále rozvíjet strategický dialog prostřednictvím mezivládní komise. Očekáváme, že v příštím roce by se mohlo uskutečnit toto jednání a navázat na smíšený česko-čínský ekonomický výbor, jehož zasedání proběhlo pod garancí ministerstev průmyslu a obchodu v říjnu letošního roku,” uvedl.

Vzkaz do Číny, odbývá Kubera Zemanovo varování

Domácí

Ministr řekl, že česká strana uznává politiku jedné Číny. „A to je potřeba i čínským partnerům takto jasně vysvětlovat, že tam jsou skutečně tyto dvě naprosto odlišné roviny, že vláda v tomto neustupuje od své tradiční politiky, ale má zájem skutečně mít dobré ekonomické vztahy třeba i s Tchaj-wanem,” dodal Petříček.

Šikana, výhrůžky, totalitní pohled na svět. Vedení Prahy chce už jen konec smlouvy s Pekingem

Domácí

Právě článek obsahující uznání jedné Číny byl důvod, proč pražský magistrát vedený primátorem Hřibem vypověděl sesterskou smlouvu s Pekingem. Čínské velvyslanectví v ČR označilo ukončení smlouvy za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů.

„Z mého pohledu jde zřejmě hlavně o vzkaz pro sponzory hradní kanceláře, jako je například firma Huawei,” reagoval Hřib na kritiku Hradu na Twitteru. Spolupráce s Pekingem podle něj nebyla pro Prahu výhodná a protistrana neprojevovala k Praze žádný respekt.

Reklama

Související články

Kuberova cesta na Tchaj-wan leká diplomaty

Plánovaná oficiální návštěva druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wanu počátkem příštího roku leká české...

Výběr článků

Načítám