Hlavní obsah

Experti v Brně se přou, zda vychovávat postižené děti se zdravými

– BRNO

Odborníci v Brně se přou, zda postižené děti vychovávat dohromady se zdravými. Zastánkyně metody, ředitelka brněnského kojeneckého ústavu Eva Pilátová říká, že pobyt ve zdravém kolektivu handicapované motivuje a velmi jim pomáhá v rozvoji. Naopak vedoucí brněnského Klokánku Ditta Pokorná má za to, že je efektivnější u kojenců a batolat mít obě skupiny dětí zvlášť.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Vedoucí brněnského Klokánku Ditta Pokorná má za to, že je efektivnější u kojenců a batolat mít obě skupiny zvlášť.

Článek

Spor souvisí se stavbou takzvaného Chovánku, který plánuje Brno zbudovat pro stávající kojenecký ústav. Zařízení dnes sídlí v nevyhovujících prostorách. Princip Chovánku by měl spočívat v tom, že v jedné části by spolu žily zdravé děti spolu s lehce a středně handicapovanými. Vedle pak vznikne oddělení pro těžce zdravotně postižené děti, které jsou upoutány na lůžko a mnohdy i napojeny na dýchací přístroje.

Podle Pilátové tato praxe funguje v ústavu už nyní a velmi se osvědčila. Pomohla například holčičce, o níž lékaři říkali, že nikdy nebude chodit. Když u ní pracovnice ústavu uviděly, že se pokouší lézt, daly ji do kolektivu zdravých dětí. "Za rok udělala takový pokrok, že běhá a mluví," řekla Pilátová. Dívenka podle ní nikdy nebude jako zdravé dítě, ale v životě bude pohyblivá a soběstačná.

Jiný názor má Pokorná. Jako matka postiženého dítěte je prý pro integraci, ale ne u kojenců a batolat. Jim by se prý měli věnovat spíše odborníci a rehabilitační pracovníci. Integrace navíc investici i provoz do nového zařízení prodražuje. "Je zbytečné pro zdravé děti stavět takové luxusní a výborně vybavené centrum," uvedla.

Centrální kuchyně a prádelna

Pokorná kromě toho kritizuje, že součástí Chovánku bude centrální kuchyně a prádelna. Děti by podle ní měly vidět, jak se v domácnosti vaří a pere. Pilátová říká, že uvidí. Centrální kuchyně je prý potřeba i pro vaření obědů zaměstnancům a těžce postiženým dětem, které budou umístěny zvlášť. Kromě toho v kojeneckém ústavu je prý mnoho děti s bezmléčnými či bezlepkovými dietami.

"Nejsem zastánce toho, že by měly tety, které mají na starosti čtyři děti a každé s jinou dietou, chodit do obchodu a celý den vařit," uvedla. Z centrální kuchyně tak prý "tety" dostanou jídlo předpřipravené, doma ho ohřejí, případně dovaří přílohu a s dětmi snědí.

Stejně prý bude v každé domácnosti pračka pro praní oblečení dětí, šaty zaměstnanců či povlečení se budou prát v centrální prádelně.

Chovánek hodlá Brno stavět v městské části Bystrc. Zařízení má sloužit 40 dětem umístěným v bytových buňkách, kromě toho zde vznikne oddělení pro 20 těžce zdravotně postižených dětí, poradna pro rodiče a takzvané respitní centrum. Zde budou moci své postižené dítě nakrátko ubytovat rodiče, kteří si potřebují odpočinout.

Stavba zařízení má přijít asi na 70 miliónů korun, peníze na stavbu mají brněnští zastupitelé schválit v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám