Hlavní obsah

Expert: Metnarova diplomka není plagiát jako u Krčála a Malé

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diplomovou práci Lubomíra Metnara, o jejíchž nedostatcích v úterý informovala Česká televize, zkoumal IT specialista Vysoké školy ekonomické Jan Mach. Právu řekl, že práce se sice nedá označit za plagiát, ale vedoucí měl Metnarovi diplomku vrátit k přepracování. Univerzita slíbila, že se prací bude zabývat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Metnar

Článek

Jaké problémy jste našel?

Práci jsem analyzoval. Nedostatkem jeho práce je, že v průběhu celého textu není mnoho odkazů, odkud pasáže pocházejí. Nejedná se často o původní myšlenku autora, ale jsou to buď parafrázované texty z knih, zákonů, nebo je to doslovně přebíráno a není zřejmé, odkud myšlenka pochází.

Je to stejný problém jako u ministrů Krčála a Malé?

Není to stejný problém. V jejich případě byly doslova přebírány cizí práce. V tomto případě jsou texty ve větší či menší míře parafrázované. Originální literatura, ze které bylo čerpáno, je uvedena v seznamu povinné literatury na konci práce. Není ale bohužel citována přímo.

Dá se to označit za plagiát?

Toto se za plagiát označit nedá, ale je to prohřešek proti citační etice. Vedoucí práce většinou sníží hodnocení práce a napíše to v posudku. A i práce, které nemají ocitované zdroje v průběhu textu, většinou vrací k přepracování.

Foto: Reprofoto z ČT

IT specialista Vysoké školy ekonomické Jan Mach

Setkáváte se často s takovýmto nakládáním se zdroji?

Stává se, že studenti neuvádějí zdroje u faktů, které přebírají odjinud, ale měl by to zachytit vedoucí práce nebo oponent a práci vrátit k přepracování.

Může ta práce vést školu, ve které získal titul, aby mu ho odebrala?

Vzhledem k tomu, jak je ta práce stará (Metnar na Ostravské univerzitě v Ostravě práci obhajoval v roce 2004, pozn. red.), tak už neexistuje prostor pro zahájení nějaké nápravy. Je to už uzavřené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám