Hlavní obsah

Exministr Řebíček utratil 140 miliónů za domy v Itálii a Dubaji

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), kterého před několika týdny z vlády jeho přítel a premiér Mirek Topolánek propustil, si nemusí lámat hlavu nad finančním sešupem z vlády do křesla řadového poslance. Nasvědčuje tomu i Řebíčkovo majetkové přiznání, které v uplynulých dnech podle zákona o střetu zájmů zaslal mandátovému výboru Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Aleš Řebíček.

Článek

Jak Právo zjistilo, v polovině prosince minulého roku se Řebíček stal vlastníkem komplexu nemovitostí Monte Argentario v Toskánsku severně od Říma. Komplex koupil za 126,4 miliónu korun.

Na internetu se lze o Monte Argentariu dočíst, že až do začátku 18. století bylo ostrovem. Dvě přístavní města Porto Ercole a Porto Santo Stefano jsou luxusními letovisky.

Řebíček si pořídil ještě další nemovitost. Jde o byt Marina v Dubaji, který se ale teprve staví. Jako budoucí vlastník bytu již poslanec zaplatil přes deset miliónů korun a další tři milióny ještě doplatí.

:. Monte Argentario a letovisko Porto Santo Stefanofoto: Profimedia

Prodal akcie za čtvrt miliardy

A kde na nákup nemovitostí v zahraničí bývalý člen vlády s měsíčním ministerským platem 117 200 hrubého vzal? I na to dává Řebíčkovo majetkové přiznání odpověď. Exministr podle něj loni inkasoval 217,5 miliónů korun za prodej akcií.

V přiznání neuvádí, o jaké akcie šlo, ale mohlo by jít o akcie jeho někdejší firmy Viamont. Kupcem byl litoměřický podnikatel Miroslav Plíhal, který již v roce 2007 zaplatil Řebíčkovi 44 miliónů rovněž za koupi akcií. Celkově tedy šlo o obchod za 261,5 miliónů korun.

Plíhal je spolumajitelem obchodní a zprostředkovatelské firmy Ingrove a ve Viamontu působí v dozorčích radách. Řebíček opakoval, že své vazby na Viamont již před nástupem do vlády zpřetrhal a svůj podíl v něm prodal. Akcionářskou strukturu firmy nelze z obchodního rejstříku vyčíst.

Poslanec přiznal, že za loňský rok ještě získal téměř 90 tisíc za funkci radního v Teplicích a dalších 90 tisíc za pronájem pozemků společnosti Viamont sport, s. r. o.

Řebíček v dotazníku Práva při nástupu do vlády v lednu 2007 přiznal vlastnictví domu v Teplicích, chatu na Cínovci, byt v Praze a mercedesy řady R a GL. Na otázku po úsporách a dluzích tehdy neodpověděl.

Na Čunka se čeká

Řebíček, stejně jako další bývalí ministři – Džamila Stehlíková (SZ), Tomáš Julínek (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL) –, musí podat svá majetková přiznání za loňský rok do měsíce po odchodu z vlády. Lhůta vyprší 23. ledna, přiznat musí nově nabytý nemovitý i movitý majetek i případné dluhy a vedlejší činnosti.

Stehlíková i Julínek podle přiznání nic nenabyli, nic nedluží a rovněž neměli žádné vedlejší aktivity. Čunek tak do včerejška neučinil.

Ve sněmovním registru se v uplynulých dnech rovněž objevilo přiznání bývalého poslance Michala Pohanky, který se vzdal v prosinci mandátu.

Exposlanec přiznal, že za 980 tisíc korun prodal vinný sklep a za 2,3 miliónu byt v Praze. Jako „vedlejšáky“ uvedl pedagogickou činnost na brněnské lékařské fakultě a lékařskou praxi v Brně.

Kolik mu tyto činnost vedle poslaneckého platu vynášely, ale Pohanka nezveřejnil. Zato přiznal necelých 700 tisíc dluhů. Největší část z nich tvoří – podle jeho přiznání – hypotéka, zbytek dva drobné úvěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám