Hlavní obsah

Exministr Fischerovy vlády Juraj Chmiel stane před soudem

– Praha

Bývalý ministr úřednické vlády Jana Fischera a někdejší velvyslanec ČR v Austrálii Juraj Chmiel stane před soudem. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 na něho ve středu podalo obžalobu k soudu, řekla jeho šéfka Šárka Pokorná.

Článek

Chmiel se podle policistů u jednoho projektu ministerstva zahraničí vyhnul výběrovému řízení tím, že ho rozdělil na pět menších, čímž porušil zákon. Muž obvinění odmítá.

Detektivové z protikorupční policie bývalého člena vlády podezírají také z toho, že prý nechal u třech předem vybraných firem vypracovat studie, které však nesouvisely se zadáním schváleného projektu. Viní jej proto ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Za to mu hrozí až desetileté vězení. Podle Pokorné žalobci právní kvalifikaci nijak neměnili.

Informační kampaň v Tichomoří za dva milióny

První obvinění se týká projektu ministerstva zahraničních věcí na informační kampaně v Tichomoří za necelé dva milióny korun. Bývalý velvyslanec jej podle detektivů rozdělil na pět dílčích částí, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách a další předpisy. Údajně tak činil proto, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení a aby rozhodnutí o vybrání jedné z firem nemusel předložit koordinátorovi ke schválení.

V roce 2008 pak údajně zadal třem předem zvoleným firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale nesouvisely se zadáním schváleného projektu. Navíc prý žádným způsobem nepropagovaly české společnosti v zahraničí, jak měly. Firmy za ně přitom dostaly téměř 1,5 miliónu korun.

Chmiel působil v úřednické vládě jako ministr pro evropské záležitosti. Vystoupil kvůli tomu z ODS, kam se později vrátil. Ještě před zahájením stíhání, prý z osobních důvodů, požádal o pozastavení svého členství ve straně. Původně začal pracovat také v týmu, který se stará o Fischerovu prezidentskou kampaň. Kvůli obvinění však spolupráci až do vyřešení případu po dohodě Fischerem přerušili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám