Hlavní obsah

Exhejtman Zimola kandidaturu do Sněmovny vzdal

Právo, Pavel Orholz
Aktualizováno

Jiří Zimola nebude usilovat o kandidaturu za ČSSD do sněmovny, uvedl po pondělním jednání jihočeské ČSSD. Ačkoliv kandidoval na posledním 22. místě, z kandidátky ho škrtlo vedení strany. Tento krok ovšem rozpoutal v jihočeské organizači ČSSD razantní protesty. Tamní organizace jeho jméno na listině chtěla. Patovou situaci se nepodařilo rozlousknout ani na pátečním jednání grémia ČSSD a zástupců jihočeské organizace.

Jiří Zimola po jednání jihočeské organizace ČSSDVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„K tomuto rozhodnutí jsme dospěl již před nějakým časem. My tady na jihu Čech nechceme být označování za případné viníky prohry ČSSD, chceme udělat maximum pro co nejlepší volební výsledek,” řekl Zimola.

V této souvislosti vyzval spolustraníky, aby z kandidátky neodstupovali. „Jsme všichni jedna ČSSD naším zájmem je, abychom měli co nejlepší volební výsledek. Měli bychom se všichni snažit chovat v co nejlepším zájmu strany,” řekl Zimola.

Jednání bylo podle jeho slov velmi emotivní a bojovné. Je přesvědčen, že se mu podařilo spolustraníky zklidnit a přesvědčit, aby se situace zklidnila.

Z kandidátky chtěl odejít lídr

Krajský výbor také konstatoval, že s vyškrtnutím Zimoly nadále nesouhlasí. „Respektuji výsledek. Výzva Jiřího Zimoly nám pomůže situaci odblokovat,” uvedl místopředseda strany Jan Hamáček a dodal: „Můžeme pokračovat ve fázi schvalování kandidátek, takže teď nás čeká hlasování celou členskou základnou.”

Před jednáním se spekulovalo, že z kandidátky může odejít kvůli vyškrtnutí Zimoly, například i její jihočeský lídr Stanislav Mrvka, nebo krajský radní Jaromír Novák. „Z patové situace jsme potřebovali najít nějakou cestu a musím ocenit přístup Jiřího Zimoly,“ uvedl Novák.

Záminka k likvidaci kritika

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vyřazení Zimoly z kandidátky zdůvodňoval tím, že by se v předvolební kampani mohly negativně projevit kauzy spojené s bývalým hejtmanem. Měl na mysli otázku stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a systém odměňování ve vedení managementu jihočeských nemocnic.

„Kvůli jeho problémům, které vedly k tomu, že musel rezignovat na pozici hejtmana. Pro nás bylo nepřijatelné, jestliže v Jihočeském kraji v rámci řízení nemocnic byl vytvořen mechanismus, který umožňoval malé skupince manažerů pobírat sedmimiliónové odměny,“ uvedl tehdy Sobotka.

Zimola už dříve uvedl, že jde jen o záminku a kroky vedení ČSSD označil za likvidaci vnitrostranického kritika. V sociální demokracii patřil k nejtvrdším vnitrostranickým kritikům současného vedení. Byl i jedním z tzv. lánských pučistů, kteří se za podpory prezidenta Miloše Zemana pokusili Sobotku po volbách v roce 2013 svrhnout.

Letos v dubnu rezignoval na funkci hejtmana. Zimola funkci opustil, aby umožnil vznik nové krajské koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Předchozí koalice, v níž figurovali sociální demokraté, ANO a Jihočeši 2012, se rozpadla kvůli kauzám výstavby rekreačního domu pro Zimolu a systému odměn pro vedení ve společnostech jihočeských nemocnic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám