Hlavní obsah

Exekutoři i zadržení policií. Nevinnému muži komplikuje život shoda jmen

Novinky, zpe

Mít jmenovce nemusí být někdy výhra. Obzvlášť v případě, když má dotyčný problémy. Dobře to zná zoufalý muž z Moravy, který se kvůli nedbalosti úředníků neustále dostává do situací, kdy musí vysvětlovat, že není hledanou osobou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na problém upozornila ombudsmanka Anna Šabatová. Spočívá v tom, že úředníci ne vždy pečlivě ověří údaje o osobách a snadno dojde k záměně dvou lidí se stejným jménem.

Na ombudsmanku se v zoufalství obrátil muž z Moravy, který má v Čechách jmenovce, navíc narozeného ve stejný den. Problémy mu začaly návštěvou exekutorů kvůli údajnému dluhu. Omyl se tehdy rychle vysvětlil, jenže tím to neskončilo.

Žena pečuje o nemohoucí matku. Není to tak zlé, řekli úředníci a odmítli pomoc

Domácí

„Před několika lety toho samého stěžovatele zadržela policie na hraničním přechodu, protože po jeho jmenovci bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Poslední kapkou v řadě potíží bylo předvolání z městského úřadu v Čechách kvůli přestupku, kterého se měl dopustit rvačkou v místní hospodě,“ uvádí ombudsmanka.

Měl odevzdat řidičák, ale nic neudělal

Nedávno se setkala s podobným případem, kdy byl muž vyzván k odevzdání řidičského průkazu v důsledku zákazu řízení na 12 měsíců po vybodování. Netýkalo se to však jeho, ale jiné osoby stejného jména a příjmení.

Češka žijící v cizině chtěla nechat dítě operovat ve vlasti, narazila na úředníky

Domácí

Přitom by podle Šabatové stačilo, kdyby úředníci používali základní registr obyvatel. Ten sice neumožňuje vyhledat rodné číslo, ale od roku 2017 automaticky varuje, pokud má více lidí stejné jméno. Úředník by poté měl dotaz upřesnit tak, aby byla hledaná osoba jednoznačně identifikována.

Pokud se někomu podobný případ z nedbalosti stane, musí se bránit stížností vedení úřadu a žádat prošetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám