Hlavní obsah

Exekutor prodal dům v dražbě na základě podvodu, Ústavní soud se majitele zastal

Novou šanci získat odškodnění za dům v Netolicích na Prachaticku, o nějž přišel v dražbě nařízené exekutorem, dal Josefu Královi v úterý Ústavní soud. Ačkoliv exekuce byla neoprávněná a Král se stal obětí podvodníka, který zfalšoval jeho podpis na směnce, byl dům prodán a muž získal pouze výnos z dražby. Náhradu škody od státu soudy odmítly, nyní se budou muset žalobou zabývat znovu.

Foto: Miroslav Sova

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Když se Král před lety ocitl v exekuci, podal návrh na její odložení. Okresní soud v Prachaticích o návrhu na odložení nijak nerozhodl, a tak exekutor mohl nemovitost v dražbě prodat za 1,07 miliónu korun. Odhadní cena tehdy činila 1,6 miliónu, a tržní cena dokonce tři milióny korun.

ÚS v roce 2009 označil exekuci za neoprávněnou. Muž podal žalobu na stát podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Příčinu škody spatřoval v nesprávném úředním postupu v exekučním řízení vedeném u prachatického soudu. Od exekutora sice dostal zpět peníze utržené při dražbě domu, požadoval však ještě 1,93 miliónu jako rozdíl mezi prodejní a tržní cenou nemovitosti.

Obvodní soud pro Prahu 2 mužově žalobě vyhověl a jako náhradu škody mu přiznal alespoň 1,25 miliónu plus úroky. Městský soud jakožto odvolací instance verdikt změnil a rozhodl, že v podstatě žádná škoda, za kterou by byl stát odpovědný, nevznikla. Muž prý sice pozbyl vlastnické právo k nemovitosti, ale obdržel výtěžek dražby, tedy přiměřenou náhradu v penězích.

Výtěžek z dražby neodpovídal hodnotě domu

Podle ústavních soudců ale nelze výtěžek dražby brát jako obvyklou cenu. Takový výklad prý zcela pomíjí reálné fungování trhu s nemovitostmi. Cena v dražbách v exekučním řízení bývá obvykle nižší než odhadní nebo tržní cena. V Králově případě nový majitel získal dům, aniž se někdo pokusil jeho nabídku překonat, tedy zcela bez licitace.

„ÚS jasně konstatoval, že obvyklá cena v sobě musí zahrnovat tržní vlivy,“ řekl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Verdikt ÚS musí městský soud zohlednit při novém rozhodování o mužově žalobě. Král se úterního vyhlášení nezúčastnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám