Hlavní obsah

Exekuce s nepřiměřenými úroky musí soudy zastavovat, připomněl Ústavní soud

Novinky, jas

Ústavní soud (ÚS) se ve středu zastal muže, který si půjčil 25 tisíc korun a dlužná částka se kvůli nepřiměřeným úrokům vyšplhala až na více než 900 tisíc korun. ÚS zrušil rozsudky obecných soudů, které se odmítly zabývat výší úroků a zastavit exekuci. Nyní budou muset případ posoudit znovu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková

Článek

Muž si v roce 2009 půjčil 25 000 korun se smluvním úrokem z prodlení ve výši jednoho procenta denně. V roce 2012 mu bylo pravomocným rozsudkem uloženo zaplatit částku, která nyní převyšuje 900 tisíc korun.

Obvodní a městský soud zároveň odmítly přezkoumávat „správnost exekučního titulu”, a tedy i vymáhanou výši úroků.

Tento postup nyní kritizoval senát ÚS se soudkyní zpravodajskou Kateřinou Šimáčkovou.

„Obecným soudům v exekučním řízení přísluší zabývat se zásadními vadami exekučního titulu. Obecné soudy jsou povinny výkon rozhodnutí zastavit také v případech, v nichž by výkon rozhodnutí vedl ke zjevné nespravedlnosti, nebo byl dokonce v rozporu s principy právního státu,” konstatoval ÚS s tím, že soudy nemohou svými verdikty legitimizovat nepřiměřeně vysoké úroky z prodlení.

„Sjednání úroků z prodlení ve zcela nepřiměřené výši i jejich vymáhání v exekučním řízení představuje zneužití práva,” připomněl ÚS, podle něhož mají v podobných případech soudy zastavit výkon rozhodnutí, aby mohla být nastolena rovnováha mezi právy věřitele i dlužníka.

Soudy proti budou muset stanovit adekvátní přiměřenou úroků a ve zbylé části exekuci proti muži zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám