Hlavní obsah

Exekuce obrazů je proti mezinárodnímu právu, brání se diplomacie

Praha
Aktualizováno

Rozhodnutí zahraničních soudů ohledně možných exekucí českého majetku na základě návrhů podaných firmou Diag Human odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu, informovalo ve středu české ministerstvo zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

Vídeňský a následně pařížský soud podle právníka firmy Jana Kalvody uznaly nárok společnosti na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, v Rakousku byla poté zabavena tři umělecká díla patřící českému státu.

Zahraniční rozhodnutí se podle Kalvody opírala o rozhodčí nález ze srpna 2008, který společnosti Diag Human přiznal náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. ČR však s verdikty nesouhlasí, podle ní arbitráž mezi firmou a státem stále pokračuje. Nález nepovažuje za pravomocný.

„Ministerstvo zahraničních věcí se domnívá, že uvedené kauzy spojené s návrhem na exekuci majetku ČR v zahraničí odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu a vídeňským úmluvám o diplomatických respektive konzulárních stycích," uvedl úřad.

Filla, Beneš, Gutfreund v depozitáři

Rakouský soud již před několika dny zabavil tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončily v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu. ČR se totiž proti rozhodnutí může odvolat a s největší pravděpodobností to udělá.

Podle serveru Ekonom.cz zažádal Kalvoda o exekuci českého majetku i ve Francii. Soudy by tak pravděpodobně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži.

Kalvoda již dříve avizoval, že Diag Human bude nárokovat majetek i v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů.

Reklama

Výběr článků

Načítám