Hlavní obsah

Euroskeptici a odpůrci migrace vidí v Robejškovi nového spojence

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Strana Realisté Petra Robejška působí jako magnet pro menší politické strany. Lídra nové partaje oceňují Svobodní, ale i představitelé hnutí Úsvit nebo odpůrce islámu Martin Konvička. A nebrání se případné spolupráci.

Foto: Petr Horník, Právo

Politolog, komentátor a lídr nové strany Realisté Petr Robejšek

Článek

Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach hledí na Robejškovy ambice pozitivně. „Vítám, že přichází nový subjekt a nám programově blízký,“ řekl Právu Mach a nevyloučil, že by s Realisty mohla jeho strana spolupracovat. „Nevíme, jaké budou mít preference. Víte, jak to je. Volební zákon znevýhodňuje předvolební koalice. Na něco takového je hrozně brzy,“ dodal.

O spolupráci by mohl mít zájem také Úsvit. Poslanec Marek Černoch Právu řekl, že mu jsou Realisté velmi sympatičtí. „Pana Robejška uznávám dlouhodobě. Mám stejné názory. Je to velmi zajímavý člověk. Celá strana je velmi zajímavá,“ řekl Právu. „Zatím jsme s nikým nemluvili nebo já jsem s nikým nemluvil. Takže je to předčasné,“ uvedl Černoch na otázku, zda by existovala možnost společné kandidátky do Sněmovny.

S Realisty přitom Úsvit spojují ekonomické názory Pavla Kohouta, z kterých obě partaje vycházely při tvorbě svého programu. Kohout byl blízkým spolupracovníkem také zakladatele Věcí veřejných Víta Bárty. Realisté však prý s Bártou nemají nic společného. „Ten vztah tam není,“ řekl Právu Kohout.

Také entomolog a kritik islámu Martin Konvička, který letos neúspěšně kandidoval do Senátu, cítí k Robejškovi značné sympatie. „Strana Realisté je hezký, ambiciózní počin. Malinko mi však přijde, že zakladatelé strany čekali, až se ten opoziční kvas překvasí, a pak přišli jako spasitelé,“ řekl Právu.

Okamura: Robejšek je emigrant

Se stranou SPD Tomia Okamury Robejška zase pojí stejný názor na prosazování přímé demokracie. „Pomohlo by, kdyby byl zásadně zvýšen podíl rozhodnutí, která mohou občané činit sami, a také posíleny jejich možnosti korigovat osamělá rozhodnutí shora,“ napsal Robejšek v červnu na svém blogu.

Okamura však o Robejškovi nechce ani slyšet. Tvrdí, že za ním stojí Bárta, se kterým se Okamura před časem rozkmotřil. „Projekty Víta Bárty nedávají naději na to, že by došlo k pozitivní změně pro Českou republiku. Když se zeptáte na ulici občanů, jestli znají pana Robejška, tak ho neznají. Je to emigrant, který žije 30 let v Německu,“ podotkl Okamura.

Konkurence ODS?

Robejšek měl v minulosti blízko i k ODS. Ta by se podle politologa Jana Bureše měla také nejvíce obávat, že jí odebere voličské hlasy. „Realisté budou konkurence pravici – ODS, TOP 09, částečně možná hnutí ANO. Pan Robejšek je seriózní, není srovnatelný s radikály, jako je pan Okamura. Má punc sofistikovaného akademika, byť ne s konvenčními názory,“ řekl Právu Bureš.

Aby podle něj mohl Robejšek uspět, potřeboval by získat další zajímavé osobnosti. Chybou podle Bureše je, že se Robejšek nedohodl na spolupráci s ODS, kterou ve volbách 2013 podporoval i ve volebním klipu. „Zachování české demokracie vyžaduje stabilní, silnou a věrohodnou demokratickou stranu,“ řekl tehdy Robejšek na videu ODS.

Podle šéfa Petra Fialy není spolupráce reálná. „Vznik další malé strany politice nepomůže. Ke spolupráci pravicových sil jsem vyzval před několika měsíci. Od pana Robejška žádný zájem nevidím, a navíc pochybuji, že by mu to v Pentě dovolili,“ napsal Právu Fiala a připomněl, že zakladatel finanční skupiny Penta Marek Dospiva je sponzorem Realistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám