Hlavní obsah

Europarlament kritizoval ČR za náhubkový zákon

Novinky, jim

Europoslanci zařadili ČR ve vztahu ke svobodě médií po bok Bulharska, Rumunska, Estonska a Itálie. Evropský parlament vydal minulý týden rezoluci o tvrdém mediálním zákonu v Maďarsku a jmenovitě kritizovala podobné zákony i v ČR a v dalších uvedených zemích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Za novelou náhubkového zákona stojí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Pluralita a svoboda sdělovacích prostředků jsou i nadále v EU a jejich členských státech, zejména v Itálii, Bulharsku, Rumunsku, České republice a Estonsku předmětem vážného znepokojení,“ cituje europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) z rezoluce EP.

„Ocitli jsme se vskutku ve vybrané společnosti,“ glosoval ironicky Březina a dodal, že Itálii samovolně ovládá mediální magnát a premiér Silvio Berlusconi. Bulharsko a Rumunsko jsou pak dle Březiny prakticky ve všech směrech nejzaostalejšími státy EU.

Europoslanci zároveň vyzvali Evropskou komisi, aby předložila legislativní změny. Ačkoli k tomu EU podle Březiny nemá pravomoci, jedná se o dosti silné gesto. EK totiž na základě Lisabonské smlouvy musí zadání splnit, jinak jí hrozí od europarlamentu žaloba pro nečinnost.

Březina: Pospíšilova novela zavádí kosmetické změny

V porovnání s rezolucí EP byly kritiky ze strany Rady Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a evropské asociace vydavatelů novin jen platonický tlak, uvádí dále Březina.

Podle něj by se ČR mohla vyhnout problémům leda tím, že současný návrh z pera ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) koalice výrazně změní. „Projednávanou novelu náhubkového zákona považuji v tomto směru spíše za kosmetickou změnu. Máme-li se vyhnout konfliktu s orgány EU, bude třeba provést hlubší řez,“ píše Březina.

Domnívá se, že pokud nebudou novináři i nadále moci informovat o policejních odposleších, obětech trestných činů a vyšetřovaných a ke snížení drakonických trestů, budou se muset politici připravit na další blamáž a popotahování ze strany EU.

Novela umožňuje zveřejnit informace z trestního řízení, pokud veřejný zájem na jejich zveřejnění převáží nad zájmem na ochranu soukromí.

Proti Březinovým slovům o kosmetických změnách se Pospíšil rozhodně ohradil. Podle něj byl současný návrh, který v prvním čtení projednává Sněmovna, konzultován se zástupci médií. Podle Pospíšila novela vyvažuje právo na soukromí a právo veřejnosti na informace.

„Novela výslovně umožňuje zveřejnit informace z trestního řízení, pokud veřejný zájem na jejich zveřejnění převáží nad zájmem na ochranu soukromí dotčené osoby. Tedy například tehdy, když mají média k dispozici odposlechy, ze kterých vyplývá, že se veřejný funkcionář dopustil trestné činnosti. Jinými slovy, politici v tomto ohledu chráněni nebudou, ostatní občané budou," odpověděl na Březinovu kritiku Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám