Hlavní obsah

Etický kodex zákonodárce poslali politici k ledu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Etický kodex zákonodárce, který měl přispět k větší důvěryhodnosti celé politické scény, v brzké době světlo světa nespatří. Politici totiž svůj vlastní záměr poslali k ledu, byť tvrdí, že je to pouze na čas. Někteří dokonce připouštějí, že ve zkalených vodách české politiky bude kodex zbytečností, kterou stejně nikdo nebude brát vážně.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Všech 12 repríz inscenace Cyrano s Michalem Dlouhým bylo vyprodáno už v den premiéry 30. 6.

Článek

K vytvoření kodexu se přitom v srpnu loňského roku zavázali zástupci všech parlamentních stran krátce po vypuknutí kauzy údajného uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Po schůzce u šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) tvrdili, že respektovat zákony nestačí, a proto je třeba stanovit další limity, kam až politici mohou jít.

Dnes někteří přiznávají, že jednali pod tlakem událostí a místo kodexu by se měli zaměřit na vytvoření přísnějších zákonů, především o střetu zájmů.

"Je to přesně ukázka toho, že kodex nebyl míněn tak vážně, ovšem ve chvíli, kdy se objevil malér, se neslušelo říci, že je to nesmysl," řekl Právu místopředseda US-DEU František Pelc. Podle něj by politici měli vzít rozum do hrsti a soustředit se na zpřísnění zákona o střetu zájmů, který připravil jeho stranický šéf, ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Pelc přitom prosazuje, aby na základě tohoto zákona bylo možné podrobit kontrole majetkové poměry politiků i z minulosti. "Předpokládám, že by to mohli podpořit všichni včetně těch kolegů, o kterých se dnes také hovoří," řekl v narážce na majetkové poměry šéfa lidovců Miroslava Kalouska a předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého. "Vždyť by se přece ukázalo, že jsou čistí," poznamenal Pelc.

Podobný názor zastává také předseda KSČM Miroslav Grebeníček. "Česká politická scéna je natolik prohnilá, že morální kodex nestačí a je třeba jít právní cestou," řekl Právu. Dodal, že na pořadu dne proto není kodex, ale majetková přiznání politiků. "Diskusi o kodexu se sice nebráníme, ale v tuto chvíli je to jen slabý odvar," řekl Grebeníček.

Zaorálek iniciativu hájí

Zaorálek však slíbenou iniciativu hájí argumentem: "Ve chvíli, kdy budou jasné obrysy zákona o střetu zájmů, jsem schopen pracovat na verzi kodexu."

Ještě v srpnu po schůzce s předsedy parlamentních stran prohlásil: "Shodli jsme se, že respektovat zákony je málo. Některé věci nejsou dostatečně upravené. Vede se debata o tom, co je korupce, co lze nabídnout, co už nikoli."

Tehdy mu sekundoval i Kalousek, který uvedl, že "nad minimum morálky - nad zákon - by měl existovat ještě etický kodex chování zákonodárce, posílí to důvěru mezi námi, posílí to důvěru zákonodárného sboru".

Ve středu Právu řekl, že přípravu kodexu vzal na sebe Zaorálek. "Pan předseda Zaorálek slíbil, že něco předloží, ale vzhledem k tomu, že mu evidentně nevadí podnikání napojené na příjmy z prostituce, tak nevím, co předloží," poznamenal šéf lidovců a dodal: "Samozřejmě že bych byl rád, kdyby etický kodex předložil, ale nejsem si jist, zda to může předložit ten, kdo se k tomu zavázal."

Návrh od Zaorálka očekává i ODS, jejíž místopředseda Ivan Langer na dotaz Práva připustil, že si od toho moc neslibuje, nicméně jeho strana počká na předlohu.

Zaorálek zatím nechce říci, co by etický kodex mohl obsahovat. V srpnu pouze uvedl, že by se měl týkat takových věcí, jako jsou kontakt poslanců a senátorů s podnikatelským prostředím či přetahování členů stran během volebního období. Přihlášení k němu by mělo být pro poslance a senátory dobrovolné. Se sankcemi se nepočítalo, hodnocení by bylo na voličích.

Reklama

Výběr článků

Načítám