Hlavní obsah

Epidemie covidu po třech dnech zpomalila

V Česku ve středu přibylo 8559 potvrzených případů covidu-19. Po třech dnech růstu je to mezitýdenní pokles, minulou středu bylo nových případů více než 9000. Laboratoře odhalily i 1640 podezření na opakovanou nákazu, rovněž méně než před týdnem. V nemocnicích je s koronavirem 2205 lidí. Snížila se také incidence. Na 100 tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 503 nakažených, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Nadále klesá zájem o testy. Laboratoře jich ve středu provedly asi 29 500, před týdnem jich bylo zhruba o 6500 více. Pozitivita ale zůstává relativně vysoká. U preventivních testů bylo ve středu pozitivních více než 23 procent vzorků. To je jeden z nejvyšších podílů za dobu trvání epidemie. Před týdnem se jejich pozitivita držela okolo 18 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, se covid prokázal v téměř 26 procentech, což je nejvíce za měsíc.

Minulou středu bylo s koronavirem hospitalizováno 2388 lidí, jejich počet tak za týden klesl o necelé dvě stovky. V těžkém stavu je 129 pacientů, o 21 méně než před týdnem. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška by mělo do nemocnic směřovat v následujících dnech průměrně 200 pacientů, 20 na jednotky intenzivní péče.

Incidence se zvýšila výrazněji pouze v Olomouckém kraji, nepatrně rostla i v jižních a středních Čechách. Nejnižší zůstává nadále v Plzeňském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 634 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je v Karlovarském kraji, který má incidenci 358.

Reklama

Výběr článků

Načítám