Hlavní obsah

Energetici vyhlásili na severu Čech kalamitní stav

Novinky, toh
PRAHA

Intenzivní sněžení, které ve středu v noci a během dopoledne zasáhlo oblast Česka, způsobilo značné komplikace v železniční dopravě a na energetických rozvodech. Kvůli padajícím stromům do vedení byl vyhlášen na Liberecku a Královéhradecku kalamitní stav. Sněhem zatížené stromy způsobily desítky poruch, přičemž další poruchy přibývají.

Článek

"Na Liberecku je kvůli poruchám elektrického napětí na několik desítek domácností bez proudu," potvrdila Novinkám mluvčí společnosti ČEZ pro severní Čechy Soňa Hendrychová.

Podle ní padající stromy způsobily dvě poruchy na vedení vysokého napětí a na 150 poruch na vedení nízkého napětí v Libereckém kraji. Bez proudu se tak vyskytly domácnosti na Českodubsku, například v Soběslavicích, Třtí, Trávníčku, Sedličce, Klůčkách či Vlastibořicích.

"V terénu máme maximální počet pracovníků, kvůli sněhu zasahují i se sněžnicemi, aby neměli problémy v terénu. Problémy byly dopoledne i na Železnobrodsku, ale tam už by měl být proud opět v síti," doplnila mluvčí.

Špatná je také situace na Semilsku, Novopacku a v Podkrkonoší. "Bez proudu je zde na několik desítek domácností. Poruchy evidujeme na osmi vedeních vysokého napětí," komentovala situaci na Královéhradecku mluvčí ČEZu pro východní Čechy Šárka Beránková.

Podle ní má těžká technika kvůli sněhu a popadaným stromům a větvím problémy dostat se na místo zásahu. Zatím není jasné, jak dlouho bude kalamitní stav trvat.

Podle mluvčích není jasné, do kdy bude kalamitní stav trvat. Na opravách se bude pracovat i v noci. V oblasti jsou lidé i z jiných krajů, kteří se snaží problémy odstranit.

Problémy i na železnici

Navíc kvůli podmáčené půdě padaly na koleje stromy. Na Liberecku mají osobní vlaky zpoždění od desítek minut, rychlíky pak dokonce i více než hodinu. Po poledni by se situace měla stabilizovat.

"Sněžení a podmáčená půda mají za následek to, že stromy padaly do kolejí. Na řadě tratí jezdí náhradní autobusová doprava," řekl Novinkám Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah.

Podle něj stála doprava směrem na Hodkovice, Rychnov u Jablonce. Před polednem popadaly stromy i na tratě ve směru na Trutnov, Nová Paka, Lázně Bělehrad a na Chlumec, ale tam už by mělo být vše v pořádku. Náhradní autobusová doprava zůstává na trati z Jablonce do Jilemnice na Rokytnici.

"Zpoždění u osobní dopravy je několik desítek minut, u rychlíky jde o hodinu až dvě," doplnil Joklík.

Několik problémů i na silnicích

Počasí nekomplikuje jen situaci na železnici, sníh dělá problémy i řidičům na silnicích. Kvůli tomu se již ráno srazil autobus s dodávkou.

Další uzavírka minimálně do půl jedné je na silnici první třídy u obce Ořechov, kde havaroval kamión. "Silnice je uzavřena v obou směrech mezi Žďárem a velkou Bíteší. Na místě kamión vyprošťují," řekla Novinkám dispečerka z Centra dopravních informací.

Dodala, že jinak nejsou po republice hlášené žádné kolony či větší komplikace.

Sníh dělá problémy od víkendu

Potíže v dopravě způsobuje sníh už od víkendu, kdy do České republiky přišlo první vydatné sněžení. Například v neděli se kvůli vyvráceným stromům doprava na trati mezi Kostelcem u Jihlavy a Rantířovem. Tam totiž popadaly stromy na trakční vedení u trati. Zpoždění bylo také desítky minut.

Reklama

Související články

Sníh zablokoval kamióny i vlaky, padaly stromy

Nedělní sněžení zkomplikovalo dopravu na silnicích i železnicích. Největší problémy měly vlaky a auta na Vysočině a v Libereckém kraji. Na Vysočině navíc...

Výběr článků

Načítám