Hlavní obsah

Emmerové se nelíbí Rathovy ambice

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) připustila, že pokud by měl prezident České lékařské komory David Rath jako její případný náměstek rozsáhlé pravomoci a ona by chod úřadu jen politicky zaštiťovala, rezignovala by na funkci.

Článek

"To si nedovedu představit, jistě se o tom bude ještě diskutovat. Mně se zdá, že tento model je pro mě nepřijatelný," řekla Emmerová novinářům.

Ještě v průběhu tohoto týdne se však ministryně v rozhovoru pro Právo vyjadřovala o případném působení současného prezidenta České lékařské komory kladně.

"Podle dosavadních rozhovorů se mi zdá, že Rathův příchod na ministerstvo by byla pro mne podpora. Byla bych osvobozena od některých nevyhnutelných povinností, které mne k úřadu pevně přivazují, takže nemohu navštěvovat ty nemocnice, které bych jako ministryně vidět měla," sdělila Právu Emmerová v úterý.

Textovka proti Rathovi

Ministryně podle informací Práva rozeslala v uplynulých dnech některým svým kolegům textovou zprávu, v níž tvrdí, že prosazení Ratha na ministerstvo je pokračováním tlaku na její odchod. Upozornila, že v případě jeho širokých kompetencí bude nucena podepisovat i koncepce a rozhodnutí, s nimiž nebude vůbec souhlasit.

Právě toto varování údajně rozzlobilo premiéra, který se proto rozhodl k razantnímu kroku a Emmerové měl pohrozit vyhazovem.

V pátek dopoledne však již premiér mluvil o změnách ve zdravotnictví opatrněji a odovolání Emmerové nepožadoval. Řekl o ní, že "měla naprostou snahu věci řešit co nejlépe". Své zásahy do chodu zdravotnictví chápe premiér jako běžnou výpomoc své podřízené.

Rath nechce být pouze figurkou

Ambiciózní Rath, jenž je mnohými považován za šedou eminenci ve zdravotnictví, by chtěl výrazné pravomoci, pokud by nastoupil na ministerstvo. Své vztahy s Emmerovou nicméně hodnotí jako "korektní".

"Možnost ovlivnit něco z pozice jednoho z náměstků je relativně slabá," řekl Právu. O nabídce by uvažoval pouze v případě, že by měl zaručeno, že bude moci "zásadně rozhodovat o celém resortu".

Rath sdělil, že ve zdravotnictví je nyní nezbytně nutné "finančně stabilizovat systém veřejného pojištění a posílit roli lidských zdrojů ve zdravotnictví".  

Negativní reakce demonstrujících soukromých lékařů

Jak Emmerová, tak i Rath byli terčem výřiků nevole soukromých lékařů při čtvrteční stávce před ministerstvem zdravotnictví. Emmerová si vysloužila kritiku za vyhlášky, jež podle protestujících měly zapříčinit zpoždění plateb od pojišťoven. Rath je některými kolegy vnímán jako kariérista, jenž touží po ministerské funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám