Hlavní obsah

Emmerová se necítí vina za propad financí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová se necítí vina za propad zdravotnických financí, které přiměly praktické lékaře k jednodenní stávce 6. října a protestnímu shromáždění před budovou Ministerstva zdravotnictví.

Článek

"Vina se naprosto necítím. Naopak, jde o dlouhodobé systémové problémy, které se snažím spolu s vládou řešit," řekla ministryně v pondělí novinářům. Poděkovala zároveň těm lékařům, kteří se ke stávce nepřipojí.

"Zdravotníci mají právo na protest. Ne před budovou Ministerstva zdravotnictví. To za situaci nemůže. My stabilizovat systém chceme a děláme k tomu postupné kroky," řekla ministryně a vyjmenovala, které to jsou. Jde například o odkup pohledávek ve výši 3,8 miliardy korun od zdravotních pojišťoven za neplatící zkrachovalé podniky, valorizace měsíčního příspěvku státu za tzv. státní pojištěnce, prohloubení kontrolní činnosti nad zdravotními pojišťovnami a vydání zákonů, které souvisí s novou koncepcí zdravotnictví.

Ministryně návrhy zákonů nevezme zpět

Právě tyto návrhy zákonů ale kritizují soukromí lékaři, zubaři a lékárníci a požadují, aby je stáhla z Parlamentu, protože podle nich omezují možnosti soukromého sektoru a posilují vliv státu na zdravotní pojišťovny.

"Návrhy nestáhnu," vzkázala jim Emmerová. "Na vině špatných financí není ministerstvo, ale zdravotní pojišťovny."

Lékaři v nemocnicích chápou a podporují své kolegy se soukromými praxemi, k jejich protestním akcím se ale 6. října nepřidají. Novinářům to dnes řekl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Milan Kubek a dodal, že ve dni protestu budou nemocniční lékaři normálně pracovat.

"Chápeme protest soukromých lékařů. Je naprosto nehorázné, že nedostávají za svoji práci zaplaceno. Nám ale vláda slib zvýšení platů k 1. září splnila, a tak se nemůžeme protestů zúčastnit," vysvětlil.

Paroubek stávku neodvrátil

Se zástupci soukromých lékařů a České lékařské komory se dnes na jednání sešel premiér Jiří Paroubek. Ani jemu se však nepodařilo lékaře přesvědčit, aby od protestu ustoupili. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám