Hlavní obsah

Emiráty už půl roku zadržují Čecha za volání přes internet

– DUBAJ/PRAHA
Právo, Lenka Hloušková

Je to právě půl roku, co úřady ve Spojených arabských emirátech (SAE) odebraly českému podnikateli Romanu Michnovi pas a zadržují ho v zemi. Viní ho z podílnictví na telefonování přes internet, což je v SAE nelegální. Soud případ již sedmkrát odročil, naposledy minulý týden. K rychlému jednání jej nedonutil ani Michnův vážný zdravotní stav. Bojuje totiž s rakovinou.

Článek

Michna podniká v SAE v cestovním ruchu a exportu zboží téměř jedenáct let. "Kromě pokut za dopravní přestupky jsem tady neměl jediný problém," vypráví. Ví, že se do střetu s emirátskými zákony dostal i vlastní vinou. Začalo to kontakty s dalším Čechem Michalem Zámcem.

"Známe se asi tři roky. Zhruba před rokem za mnou přišel s tím, že dělá nějaké internetové volání do Polska a na Slovensko a zda bych mu nepomohl i v Emirátech," líčí Michna. Sám se v oboru označuje za laika. Proto si legálnost služby ověřil v emirátské monopolní telekomunikační společnosti Etisalat.

"Na všechno kývli," shrnuje. A tady podle svých slov udělal jednu z chyb - nenechal si vystavit oficiální souhlas.

Zásah policie

"Po jednání v Etisalatu jsme obešli pět mých známých a nechali jim do počítačů nainstalovat zařízení, které dovolovalo panu Zámcovi volat do Dubaje z ČR přes internet. Byla to taková nic neříkající černá krabička," popisuje Michna. V únoru podnikání zastavil zásah dubajské policie. "Ukázalo se, že internetové volání je v SAE, asi jako snad v jediné zemi na světě, zakázáno. Bylo nás v tom šest a já byl považovaný za organizátora. Vzali mi pas a začaly soudy," pokračuje Michna. Tvrdí, že Zámec nejdříve slíbil pomoc, což ovšem nedodržel. Odmítl dodat i dokumentaci k zařízení. "Nemám nic, čím bych se mohl hájit," shrnuje Michna.

Etisalat vyčíslil způsobenou škodu v přepočtu na 3,7 miliónu korun. Obviněný peníze nemá a kvůli vážné nemoci si je nemůže ani vydělat. Od loňského podzimu bojuje s rakovinou lymfatických žláz. "Začal jsem chodit v ČR na chemoterapie. Proto jsem také v únoru na týden odjel do Emirátů ukončit obchody. Ten týden mě zatkli," říká smutně Michna.

Nekonečné soudy

Úřady v SAE mu neumožnily v Dubaji v započaté léčbě pokračovat. Lékaře si musel najít sám. Finance dodali přátelé. "Bez toho bych tu nebyl. Moc bych si přál vrátit se domů," říká Michna.

Soud o jeho případu naposledy, posedmé rozhodoval minulý týden. Stání ukončil za pár vteřin. "Jen mi sdělili datum, kdy mám zase přijít. Nikdo se na nic neptal, na nic jsem neodpovídal. Vlastně nevím, co se děje," konstatuje.

Právo se obrátilo s žádostí o vyjádření i na Zámce. Ten minulý týden slíbil schůzku na včerejšek, místo ní ale poslal SMS, že nemá co říci.

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) Právu potvrdilo, že se Michnovi snaží pomoci. Kvůli neexistenci smluv mezi SAE a ČR moc variant nemá. Nic neřeší ani vydání nového pasu. "Vycestovat z Emirátů by stejně nemohl. Je na seznamu lidí, s nimiž je vedeno soudní řízení," uvedla mluvčí MZV Zuzana Opletalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám