Hlavní obsah

Eliška či Jasmína? Lidé mohou vybrat ostravskému slůněti jméno

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Zoologická zahrada v Ostravě vyzývá všechny milovníky slonů indických, aby zapřemýšleli, jak by se mohlo jmenovat první slůně narozené v české zoo, které přežilo. Sloní samička přišla v Ostravě na svět letos 12. dubna, ale zatím svět uvnitř výběhu i venku na sluníčku poznává bez jména.

Článek

„O tom, jak se měsíční sloní mládě bude jmenovat, může rozhodnout kdokoliv svým návrhem, který nám pošle do 31. května na email info@zoo-ostrava.cz. Své návrhy mohou lidé napsat také na naše nové facebookové stránky s názvem České slůně v Ostravě,“ informovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že by se lidé při vymýšlení jména mohli nechat inspirovat třeba indickým slovníkem nebo mytologií.

Například matka sloní holčičky se totiž jmenuje Johti, což znamená Záře. Druhá, mladší slonice, která letos 11. března porodila sloního samečka, který bohužel uhynul, se zase jmenuje Vishesh, což je Výjimečná.

Sloní samička si nyní v těchto horkých dnech v ostravské zoo náramně užívá jarního sluníčka. Do venkovního výběhu vychází se svou sloní mámou, každý den. A jejich výlety jsou čím dále delší. Uvnitř pavilónu si pak obě vychutnávají také sprchování teplou vodou. Malá samička velmi ráda chytá vodu do pusy a nastavuje chobot proti proudu vody.

Vishesh má znovu zabřeznout

Proč uhynul sloní sameček, stále ostravská zoo neví, protože čeká na výsledky pitvy. Od narození však toto mládě muselo překonávat spoustu problémů s kojením, podle ředitele zoo Petra Čolase se navíc narodilo předčasně a mohlo trpět i vrozenými vadami. Sloní matka Vishesh, která přišla o své prvorozené mládě, může za nějakou dobu znovu zabřeznout. Zoo totiž začala s odběry moči, aby sledovala cyklus její říje.

„Ihned jak to pak bude možné, tak ji připustíme k pětadvacetiletému samci Calvinovi a budeme doufat, že zabřezne,“ sdělil jeden z ošetřovatelů slůněte Pavel Zvolánek. Podle něj by pak mladá slonice mohla opět zhruba za dva roky přivést na svět další slůně. Otcem uhynulého sloního samečka a měsíční sloní holčičky je slon Calvin, které do ostravské zoo připutoval z kanadské zoo v Calgary.

„Vishesh je ještě velmi mladá sloní samice, takže může přivést na svět ještě i sedm či osm mláďat, pokud budeme počítat, že by co pět let porodila jedno slůně. Nyní alespoň získala se svým prvním mládětem zkušenosti, které může u svých dalších potomků využít. Slonice mohou rodit i ještě když jim je přes padesát let,“ popisoval Zvolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám