Hlavní obsah

Elektronické náramky by mohly nahradit útěkovou vazbu

Novinky, zpe, val
Praha

Vláda v pondělí schválila návrh na změnu trestního zákoníku, který by mohl ještě ulehčit fungování vytíženým věznicím. Místo vzetí do vazby by někteří obvinění mohli nosit elektronický náramek. O rozšíření zavedení elektronického monitoringu informoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh, který vláda posílá do Poslanecké sněmovny, by mohl umožnit používat elektronické náramky i v jiných případech než při domácím vězení. „Zejména pokud jde o takzvané útěkové vazby, tzn. nebezpečí, že by člověk utekl, může být náramek velice dobrým prostředkem, jak vazbu nahradit. Proto jsme připravili potřebné legislativní změny,“ sdělil Pelikán.

Ministr se domnívá, že náramky by takto mohly začít pomáhat od začátku příštího roku. Předpokládá se, že by je nemohli mít lidé, kteří se dopustili závažných zločinů. A také ti, u nichž hrozí, že by na svobodě ovlivňovali svědky nebo pokračovali v trestné činnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náramky pro 200 lidí

Podle Vězeňské služby by náramky bylo možné použít u zhruba deseti procent vazebně stíhaných. Odhad ročních provozních nákladů monitoringu těchto obviněných je 12,5 miliónu korun.

Testování náramku pro domácí vězeníVideo: Novinky

Výhodu rozšíření monitoringu i na vazebně stíhané vidí ministerstvo v tom, že by se na rozdíl od pobytu ve vazební věznici nepřetrhaly sociální vazby obviněného – byl by dále v kontaktu s rodinou, mohl by docházet do zaměstnání.

Elektronické náramky mají v ČR oporu v zákoně od roku 2009, o tři roky později proběhl pilotní projekt, do kterého se zapojilo 45 vězňů. Na základě jeho vyhodnocení se začalo uvažovat o jejich širším využití.

Reklama

Výběr článků

Načítám