Hlavní obsah

Ekologové žádají kvůli zásahům na Šumavě hlavy policejních šéfů

Sdružení Ekologický právní servis (EPS), které sleduje postup policie proti účastníkům blokády na Šumavě, žádá kvůli jeho nepřiměřenosti okamžité odvolání velitele zásahu a také krajského policejního ředitele.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté vlečou z místa blokády jednoho z aktivistů.

Článek

Sdružení ve spolupráci s postiženými lidmi podalo už několik trestních oznámení. Počínání policistů označili na středeční tiskové konferenci za nelidské.

"Příslušníci policie během zákroků proti lidem blokujícím kácení v Národním parku Šumava nepochopitelně dávají přednost řešení domnělých přestupků před ochranou lidských životů. Místo toho, aby nejprve zamezili kácení stromů v přítomnosti lidí i policistů samotných, věnují se pouze vykazování účastníků blokády," uvedla členka EPS Markéta Cooiman.

Zákroky jsou podle ní navíc nepřiměřené, přestože aktivisté nekladou aktivní odpor, ze střetů si odnášejí pohmožděniny, otřesy mozku, ale i psychické újmy v důsledku hrubého zacházení při vleční po zemi lesním podrostem.

Policie se proti tvrzení aktivistů ohradila

O víkendu odsoudil chování policie na Šumavě Český helsinský výbor. Organizace je znepokojena některými údajně hrubými zásahy policie vůči aktivistům. Výbor shromáždil svědectví o chování některých policistů, kteří údajně použili i velmi bolestivých donucovacích prostředků, a vyzval příslušné orgány k nápravě.

Policie se už dříve ohradila proti tvrzení aktivistů, že její zákroky jsou brutální. Stížnosti na způsob zásahů vyšetřují příslušné policejní orgány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám